Bardzo lekkie ciasto biszkoptowe pochodzące ze Stanów Zjednoczonych znane jako Angel Food Cake. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników, a kluczowy jest tutaj sposób jego wykonania. Nie jest to najłatwiejsze ciasto, ale postępując zgodnie ze wskazówkami wszystko powinno się udać. W tradycyjnych przepisach na Angel Food Cake używa się dodatkowo cream of tartar czyli kwaśnego winianu potasu, ponieważ jednak nie jest to powszechnie dostępny składnik, w przepisie został on pominięty. Do przełożenia tortu wykorzystałam krem na bazie serka mascarpone i białej czekolady ale równie dobrze sprawdzi się dowolny krem na bitej śmietanie.
Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.
Składniki
Ciasto:
- 100 g mąki
- ¾ szkl cukru
- 6 białek (po odmierzeniu powinny one stanowić ¾ szkl.)
- szczypta soli
- ¾ łyżeczki soku z cytryny
- cukier waniliowy
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 36% lub ewentualnie 30%
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Do przełożenia:
- dżem malinowy
- owoce np. maliny, truskawki, borówki ( u mnie około 300g)
Przygotowanie
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Biszkopt:
- Przesiej mąkę, odmierz 1/3 cukru i dodaj do mąki.
- Białka ubij tylko do lekkiego spienienia, następnie dodaj sól i sok z cytryny. Miksuj tak długo, aż piana będzie PRAWIE sztywna. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy cały czas delikatnie ubijając. Gdy piana będzie już sztywna, dodaj porcjami mąkę z cukrem i delikatnie wymieszaj szpatułką, aż składniki się dobrze połączą- uważaj przy tym by piana nie opadła.
- Papierem do pieczenia wyłóż samo dno tortownicy, boków niczym nie smaruj ponieważ ciasto ma się do nich przykleić. Wyłóż ciasto i ponacinać je nożem, pozwoli to pozbyć się z ciasta większych pęcherzyków z powietrzem. Piecz 45 minut w 180 stopniach (w trakcie pieczenia nie otwieraj drzwi piekarnika).
- Po upieczeniu ciasta wyjmij je z piekarnika, następnie przewróć do góry dnem, podłóż podstawkę pod jedną część tortownicy, aby nie leżała ona płasko na blacie tylko by był dostęp powietrza do ciasta od spodu. Wystudź w ten sposób ciasto.
- Następnie przekrój blat na 2 części – ja przecinam go nacinając wokół nożem w połowie wysokości, a następnie w to nacięcie wkładam nitkę, krzyżuję ze sobą końce i delikatnie przeciągam, aż nitka przetnie całe ciasto.
Krem:
- W mikserze ubij kremówkę na prawie sztywną masę. Dodaj mascarpone i wiórki oraz delikatnie wymieszaj z kremówką do uzyskania gładkiej masy.
- W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę, gdy lekko przestygnie dodaj ją do masy i delikatnie wymieszaj.
Składanie tortu Angel Food Cake:
- Pierwszy blat ciasta ułóż na paterze. Dżem przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek (możesz do niego dodać trochę ciepłej wody, dzięki temu łatwiej rozsmarujesz go na biszkopcie). Posmaruj ciasto cienką warstwą dżemu, na to wyłóż połowę kremu mascarpone, dodaj owoce. Drugi blat również posmaruj dżemem, ułóż go na pierwszym – stroną posmarowana dżemem na masie z mascarpone. Na wierzchu i po bokach rozprowadź pozostały krem i udekoruj owocami.
Przepis na Angel Food Cake pochodzi z bloga Moje Wypieki z moimi modyfikacjami