Strona główna » Ciastka » Anzac Biscuit – ciasteczka owsiane z kokosem
ciastka owsiane - anzac biscuit

Anzac Biscuit – ciasteczka owsiane z kokosem

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Słynne ciastka owsiane ANZAC biscuit, których nazwa pochodzi od nazwy armii australijskiej i nowozelandzkiej (Australian and New Zealand Army Corps) walczącej w I Wojnie Światowej. Ciasteczka ponoć były przygotowywane dla żołnierzy, a ich skład był specjalnie dostosowany, aby bez problemu przetrwały tak daleki transport. Dziś często pieczone są w Australii z okazji ANZAC Day przypadającego 25 kwietnia. Oryginalnie ciasteczka składały się z mieszaniny mąki, płatków owsianych, wiórków kokosowych, sody, masła, cukru i golden syrupu. Obecnie nie muszą one być tak daleko transportowane, dlatego też i receptura na nie się nieco zmieniła.

Ciasteczka są bardzo smaczne, chrupiące na zewnątrz i nieco miękkie w środku. Mają delikatnie wyczuwalny karmelowy aromat (dzięki zawartości syropu złocistego), a dodatek sezamu, słonecznika i orzechów znacząco podkręca ich smak. Pyszne jako ciasteczka śniadaniowe do szklanki mleka.

Z przepisu wychodzi około 15 średniej wielkości ciasteczek.

Składniki

  • 100 g miękkiego masła
  • 90 g jasnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka syropu złocistego (golden syrup) lub płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki wrzątku
  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 15 g posiekanych orzechów włoskich
  • 25 g nasion sezamu

Przygotowanie

  1. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  2. W garnku rozpuść masło razem z cukrem i syropem lub miodem, następnie zdejmij mieszankę z ognia i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
  3. Do małej miseczki wlej wrzątek, dodaj sodę i wszystko wymieszaj
  4. Do masy maślanej dodaj rozpuszczoną sodę oczyszczoną, mąkę i  pozostałe składniki. ciasto wymieszaj.
  5. Nabieraj łyżką porcję ciasta, uformuj z niej kulkę, nieco spłaszcz i ułóż na blaszce zachowując odstępy między ciasteczkami (nieco urosną)
  6. Piecz około 8-10 minut, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Pozostaw ciastka na blaszce, aby nieco przestygły, następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Przepis na ciasteczka anzac biscuit pochodzi z książki ” Poprostu Nigella” Nigelli Lawson, po moich drobnych modyfikacjach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*