Słynne ciastka owsiane ANZAC biscuit, których nazwa pochodzi od nazwy armii australijskiej i nowozelandzkiej (Australian and New Zealand Army Corps) walczącej w I Wojnie Światowej. Ciasteczka ponoć były przygotowywane dla żołnierzy, a ich skład był specjalnie dostosowany, aby bez problemu przetrwały tak daleki transport. Dziś często pieczone są w Australii z okazji ANZAC Day przypadającego 25 kwietnia. Oryginalnie ciasteczka składały się z mieszaniny mąki, płatków owsianych, wiórków kokosowych, sody, masła, cukru i golden syrupu. Obecnie nie muszą one być tak daleko transportowane, dlatego też i receptura na nie się nieco zmieniła.
Ciasteczka są bardzo smaczne, chrupiące na zewnątrz i nieco miękkie w środku. Mają delikatnie wyczuwalny karmelowy aromat (dzięki zawartości syropu złocistego), a dodatek sezamu, słonecznika i orzechów znacząco podkręca ich smak. Pyszne jako ciasteczka śniadaniowe do szklanki mleka.
Z przepisu wychodzi około 15 średniej wielkości ciasteczek.
Składniki
- 100 g miękkiego masła
- 90 g jasnego cukru trzcinowego
- 1 łyżka syropu złocistego (golden syrup) lub płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki wrzątku
- 125 g mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g płatków owsianych górskich
- 50 g ziaren słonecznika
- 15 g posiekanych orzechów włoskich
- 25 g nasion sezamu
Przygotowanie
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- W garnku rozpuść masło razem z cukrem i syropem lub miodem, następnie zdejmij mieszankę z ognia i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
- Do małej miseczki wlej wrzątek, dodaj sodę i wszystko wymieszaj
- Do masy maślanej dodaj rozpuszczoną sodę oczyszczoną, mąkę i pozostałe składniki. ciasto wymieszaj.
- Nabieraj łyżką porcję ciasta, uformuj z niej kulkę, nieco spłaszcz i ułóż na blaszce zachowując odstępy między ciasteczkami (nieco urosną)
- Piecz około 8-10 minut, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Pozostaw ciastka na blaszce, aby nieco przestygły, następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Przepis na ciasteczka anzac biscuit pochodzi z książki ” Poprostu Nigella” Nigelli Lawson, po moich drobnych modyfikacjach.