Intensywne w smaku, słodkie babeczki czekoladowe w stylu amerykańskim. Idealne gdy masz ochotę na coś mocno czekoladowego. Ciasto jest wilgotne, z wyczuwalną nutą bananów, a całości dopełnia kremowy serek. Idealne do gorzkiej kawy. Ich przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu.
Składniki
Masa serowa:
- 150 g serka śmietankowego
- 2 łyżki cukru
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 90 g czekolady deserowej
Ciasto:
- 3 pełne łyżeczki kakao
- ½ łyżeczki sody
- Szczypta soli
- 3 dojrzałe banany
- 4 łyżki oleju
- Ziarenka z 1 laski wanilii (lub cukier waniliowy – wówczas odpowiednio zmniejszyć ilość pozostałego cukru w przepisie)
- ¾ szklanki mąki
- ¼ szklanki cukru brązowego demerara
- 25 g czekolady białej
Przygotowanie
- Masa z serka
- W misie miksera utrzyj serek z cukrem, dodaj do niego jajko i dalej zmiksuj.
- Czekoladę posiekaj, a następnie dodaj do masy serowej. Masa będzie dość płynna, ale tak ma być.
- Ciasto
- Wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę i sól, a czekoladę posiekaj.
- 2 banany zmiksuj na puree, powinno powstać około ½ szklanki. Dodaj do nich olej oraz ziarenka z laski wanilii i wymieszaj.
- Połącz składniki suche i mokre, następnie dodaj do nich pokrojoną czekoladę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz do niego dodać odrobinę mleka.Pozostałego banana pokrój na plasterki
- Nakładaj do dość wysokich papilotek ciasto, a na wierzch ułóż po kilka plasterków banana. Babeczkę czekoladową polej serkiem.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C i piecz babeczki około 35-40 minut – do tzw. suchego patyczka.
Z przepisu wychodzi około 6 dość dużych muffinek.
Przepis na babeczki czekoladowe pochodzi z książki „Kuchnia Amerykańska” po moich modyfikacjach