Strona główna » Muffinki » Babeczki kokosowe – coco au miel
Babeczki kokosowe

Babeczki kokosowe – coco au miel

(Ocen: 1, Średnia: 5,00 / 5)
Pobieranie wyników...

Przepis na francuskie kokosanki w formie małych babeczek. Wilgotne, aromatyczne i co tu dużo mówić – baaardzo smaczne. Idealne do kawy. Przepis rodem z Francji – receptura na babeczki kokosowe pochodzi z francuskiej piekarni Moulin de La Vierge. Podobnie jak muffinki, przygotowanie babeczek zajmie dosłownie kilka chwil. Polecam!

Składniki

  • 280 ml mleka
  • 1 i 1/4 łyżeczki miodu
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 g cukru
  • 65 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jaja

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj formę na muffinki i wyłóż ją papierowymi papilotkami.
  2. W garnku zagotuj mleko z miodem, a następnie odstaw do lekkiego ostudzenia.
  3. Wymieszaj ze sobą wiórki kokosowe, mąkę pszenną i cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Cały czas mieszając do suchych składników stopniowo dodawaj mleko, a następnie jaja.
  4. Babeczki kokosowe piecz około 25 – 30 minut do uzyskania złotego koloru.

Przepis autorstwa Basile Kamir’a za White Plate, z drobnymi modyfikacjami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*