Przepis na francuskie kokosanki w formie małych babeczek. Wilgotne, aromatyczne i co tu dużo mówić – baaardzo smaczne. Idealne do kawy. Przepis rodem z Francji – receptura na babeczki kokosowe pochodzi z francuskiej piekarni Moulin de La Vierge. Podobnie jak muffinki, przygotowanie babeczek zajmie dosłownie kilka chwil. Polecam!
Składniki
- 280 ml mleka
- 1 i 1/4 łyżeczki miodu
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g cukru
- 65 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jaja
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj formę na muffinki i wyłóż ją papierowymi papilotkami.
- W garnku zagotuj mleko z miodem, a następnie odstaw do lekkiego ostudzenia.
- Wymieszaj ze sobą wiórki kokosowe, mąkę pszenną i cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Cały czas mieszając do suchych składników stopniowo dodawaj mleko, a następnie jaja.
- Babeczki kokosowe piecz około 25 – 30 minut do uzyskania złotego koloru.
Przepis autorstwa Basile Kamir’a za White Plate, z drobnymi modyfikacjami.