Strona główna » Ciasta » Ucierane » Babka makowa i muffinki
Babka makowa

Babka makowa i muffinki

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Bardzo smaczne babka makowa idealna jako ciasto do kawy z przyjemnie chrupiącymi ziarenkami maku. Jej przygotowanie zajmie Wam naprawdę niewiele czasu. Przepis jest bezproblemowy, a składniki tutaj wykorzystane prawdopodobnie macie w domu, dlatego ciasto super sprawdzi się gdy nagle najdzie Was ochota na coś słodkiego lub gdy nieplanowo odwiedzą Was goście 😉 Z ciasta możecie też przygotować muffinki z makiem.

Składniki

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

  • 240 g mąki pszennej
  • 170 g mleka (3/4 szklanki)
  • 140 g cukru
  • 120 g oleju (2/3 szklanki)
  • 80 g maku (niemielonego)
  • 60 g soku pomarańczowego (1/4 szklanki)
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy (lub suszonej skórki pomarańczowej) – opcjonalnie
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni C.
  2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i suchym makiem.
  3. Do drugiej miski wsyp cukier i dodaj olej – ubijaj masę na najwyższych obrotach miksera przez około minutę. Następnie dodaj jajka i miksuj również na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty, aż masa będzie jasna i dobrze napowietrzona.
  4. Do mokrej masy dodaj mąkę z proszkiem oraz makiem i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj sok pomarańczowy oraz mleko i skórkę z pomarańczy, a masę wymieszaj tylko do połączenia się składników. Masa będzie dość rzadka, ale nie przejmuj się tym – tak ma być.
  5. Formę o wymiarach 25 cm x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej masę i piecz, aż wbity w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy – około 40 minut (z termoobiegiem).

 

UWAGA: Jeśli zamiast jednego większego ciasta chcesz przygotować muffinki polecam wykorzystanie silikonowych foremek lub aluminiowych papilotek – papierowe foremki tutaj się nie sprawdzą gdyż ciasto jest zbyt rzadkie i foremki przemokną. W przypadku muffinek skróć czas pieczenia o 10-15 minut.

Przepis na babkę z makiem pochodzi ze strony King Arthur Flour po moich modyfikacjach.

Komentarze

  1. Avatar

    Czekamy na przepis na pączki pieczone bo były super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*