Bardzo smaczne babka makowa idealna jako ciasto do kawy z przyjemnie chrupiącymi ziarenkami maku. Jej przygotowanie zajmie Wam naprawdę niewiele czasu. Przepis jest bezproblemowy, a składniki tutaj wykorzystane prawdopodobnie macie w domu, dlatego ciasto super sprawdzi się gdy nagle najdzie Was ochota na coś słodkiego lub gdy nieplanowo odwiedzą Was goście 😉 Z ciasta możecie też przygotować muffinki z makiem.
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- 240 g mąki pszennej
- 170 g mleka (3/4 szklanki)
- 140 g cukru
- 120 g oleju (2/3 szklanki)
- 80 g maku (niemielonego)
- 60 g soku pomarańczowego (1/4 szklanki)
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy (lub suszonej skórki pomarańczowej) – opcjonalnie
- szczypta soli
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni C.
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i suchym makiem.
- Do drugiej miski wsyp cukier i dodaj olej – ubijaj masę na najwyższych obrotach miksera przez około minutę. Następnie dodaj jajka i miksuj również na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty, aż masa będzie jasna i dobrze napowietrzona.
- Do mokrej masy dodaj mąkę z proszkiem oraz makiem i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj sok pomarańczowy oraz mleko i skórkę z pomarańczy, a masę wymieszaj tylko do połączenia się składników. Masa będzie dość rzadka, ale nie przejmuj się tym – tak ma być.
- Formę o wymiarach 25 cm x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej masę i piecz, aż wbity w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy – około 40 minut (z termoobiegiem).
UWAGA: Jeśli zamiast jednego większego ciasta chcesz przygotować muffinki polecam wykorzystanie silikonowych foremek lub aluminiowych papilotek – papierowe foremki tutaj się nie sprawdzą gdyż ciasto jest zbyt rzadkie i foremki przemokną. W przypadku muffinek skróć czas pieczenia o 10-15 minut.
Przepis na babkę z makiem pochodzi ze strony King Arthur Flour po moich modyfikacjach.
Czekamy na przepis na pączki pieczone bo były super 🙂
Cieszę się, że smakowały. Przepis już niebawem będzie na blogu 😊