Naprawdę pyszna babka z ajerkoniakiem- będzie idealna na wielkanocny stół. Babka jest dość wilgotna, puszysta i ma delikatny zapach ajerkoniaku, który sprawia, że ciasto znika w oka mgnieniu. Co więcej, jest to jeden z ekspresowych wypieków wielkanocnych – jej przygotowanie naprawdę nie jest wymagające i zajmuje nie więcej niż 20 minut. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, ważne tylko, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Ja od razu z ciasta przygotowałam także małe babeczki do świątecznego koszyczka. Jeśli też zdecydujecie się na taki krok, pamiętajcie, aby odpowiednio skrócić czas pieczenia.
Przepis na formę o średnicy 20cm.
Składniki
- 200 g cukru pudru
- 200 g oleju
- 250 ml ajerkoniaku
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 5 jaj
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- 70 g cukru pudru
- 2 łyżki ajerkoniaku
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Piekarnik (z termoobiegiem) rozgrzej do temperatury 175 stopni C .
- W misce wymieszaj obie mąki, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Następnie dodaj jaja, olej i ajerkoniak. Wszystko dobrze wymieszaj przez około 1 minutę, najlepiej mikserem na najwyższych obrotach.
- Formę do babki posmaruj masłem i wysyp mąką – odwróć ją do góry dnem, żeby wyleciał nadmiar mąki. Masę przełóż do formy i piecz około 45 minut, aż wbity w ciasto patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.
- Pozostaw babkę do ostygnięcia, następnie odwróć ją do góry dnem i wyjmij z formy. Przygotuj lukier mieszając cukier puder i ajerkoniak. Polej babkę lukrem i poczekaj, aż stężeje. Smacznego – pyszna babka z ajerkoniakiem gotowa!