Strona główna » Ciasta » Ucierane » Babka z ajerkoniakiem
babka ajerkoniakowa

Babka z ajerkoniakiem

(Ocen: 2, Średnia: 4,50 / 5)
Pobieranie wyników...

Naprawdę pyszna babka z ajerkoniakiem- będzie idealna na wielkanocny stół. Babka jest dość wilgotna, puszysta i ma delikatny zapach ajerkoniaku, który sprawia, że ciasto znika w oka mgnieniu. Co więcej, jest to jeden z ekspresowych wypieków wielkanocnych – jej przygotowanie naprawdę nie jest wymagające i zajmuje nie więcej niż 20 minut. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, ważne tylko, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Ja od razu z ciasta przygotowałam także małe babeczki do świątecznego koszyczka. Jeśli też zdecydujecie się na taki krok, pamiętajcie, aby odpowiednio skrócić czas pieczenia.

Przepis na formę o średnicy 20cm.

Składniki

  • 200 g cukru pudru
  • 200 g oleju
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 70 g cukru pudru
  • 2 łyżki ajerkoniaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  1. Piekarnik (z termoobiegiem) rozgrzej do temperatury 175 stopni C .
  2. W misce wymieszaj obie mąki, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Następnie dodaj jaja, olej i ajerkoniak. Wszystko dobrze wymieszaj przez około 1 minutę, najlepiej mikserem na najwyższych obrotach.
  3. Formę do babki posmaruj masłem i wysyp mąką – odwróć ją do góry dnem, żeby wyleciał nadmiar mąki. Masę przełóż do formy i piecz około 45 minut, aż wbity w ciasto patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.
  4. Pozostaw babkę do ostygnięcia, następnie odwróć ją do góry dnem i wyjmij z formy. Przygotuj lukier mieszając cukier puder i ajerkoniak. Polej babkę lukrem i poczekaj, aż stężeje. Smacznego – pyszna babka z ajerkoniakiem gotowa!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*