Lekkie, słodkie gniazdka bezowe połączone z orzeźwiającym, kwaskowym kremem żurawinowym to pyszna propozycja deseru. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Bezy w przygotowaniu są nieco czasochłonne, ale większość czasu pochłania po prostu suszenie ich w piekarniku. Jeśli lubicie wszelkie bezowe desery, ten przepis na pewno Wam przypadnie do gustu.
Składniki
Bezy:
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru
- szczypta soli
Śmietankowy krem żurawinowy
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- 4 łyżki kremu żurawinowego z tego przepisu
- 1 łyżeczka cukru pudru
- żurawina do dekoracji
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 120 stopni C z termoobiegiem.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, ale uważaj żeby ich nie przebić (piana powinna być na tyle sztywna, żeby nie wypadała z miski odwróconej do góry dnem. Jeśli na dnie miski zbierze się płyn będzie to oznaczało, że piana była zbyt długo ubijana). Następnie stopniowo dodawaj cukier do piany i cały czas ubijaj na wysokich obrotach (ważne by nie dodawać do piany całego cukru od razu).
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Masę na bezy przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszce gniazdka tzn. najpierw zrób dno gniazdka wyciskając okręgi. Następnie na zewnętrzną krawędź spodu wyciśnij dodatkową warstwę, która będzie stanowić brzeg gniazdka.
- Piecz około 120 minut, aż się dobrze wysuszą (jeśli w trakcie pieczenia bezy będą się robić beżowe, możesz obniżyć temperaturę pieczenia i wydłużyć nieco czas)
- Przygotuj śmietankowy krem żurawinowy: dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z 1 łyżeczką cukru pudru. Następnie dodaj wcześniej przygotowany krem żurawinowy i wymieszaj. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i przed samym podaniem wyciśnij go do bezowych gniazdek. Udekoruj żurawiną.