Strona główna » Bezy » Bezy z śmietankowym kremem żurawinowym
Bezy z kremem żurawinowym

Bezy z śmietankowym kremem żurawinowym

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Lekkie, słodkie gniazdka bezowe połączone z orzeźwiającym, kwaskowym kremem żurawinowym to pyszna propozycja deseru. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Bezy w przygotowaniu są nieco czasochłonne, ale większość czasu pochłania po prostu suszenie ich w piekarniku. Jeśli lubicie wszelkie bezowe desery, ten przepis na pewno Wam przypadnie do gustu.

Składniki

Bezy:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • szczypta soli

Śmietankowy krem żurawinowy

  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 łyżki kremu żurawinowego z tego przepisu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • żurawina do dekoracji

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 120 stopni C z termoobiegiem.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, ale uważaj żeby ich nie przebić (piana powinna być na tyle sztywna, żeby nie wypadała z miski odwróconej do góry dnem. Jeśli na dnie miski zbierze się płyn będzie to oznaczało, że piana była zbyt długo ubijana). Następnie stopniowo dodawaj cukier do piany i cały czas ubijaj na wysokich obrotach (ważne by nie dodawać do piany całego cukru od razu).
  3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Masę na bezy przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszce gniazdka tzn. najpierw zrób dno gniazdka wyciskając okręgi. Następnie  na zewnętrzną krawędź spodu wyciśnij dodatkową warstwę, która będzie stanowić brzeg gniazdka.
  4. Piecz około 120 minut, aż się dobrze wysuszą (jeśli w trakcie pieczenia bezy będą się robić beżowe, możesz obniżyć temperaturę pieczenia i wydłużyć nieco czas)
  5. Przygotuj śmietankowy krem żurawinowy: dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z 1 łyżeczką cukru pudru. Następnie dodaj wcześniej przygotowany krem żurawinowy i wymieszaj. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i przed samym podaniem wyciśnij go do bezowych gniazdek. Udekoruj żurawiną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*