Strona główna » Czekoladowe » Brownie z orzechami włoskimi
brownie czekoladowe z orzechami

Brownie z orzechami włoskimi

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Mocno czekoladowe, słodkie ale nie przesłodzone brownie z orzechami włoskimi przygotowane według przepisu francuskiego mistrza cukiernictwa Pierra Herme. Co tu dużo pisać – ciasto jest dokładnie takie, jakie powinno być – intensywne w smaku i po prostu pyszne, a do tego baaardzo szybko znika. Po prostu musicie spróbować!

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 260 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 145 g orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Formę o wymiarach 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180 stopni C
  2. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, następnie pozwól jej nieco przestygnąć.
  3. Na niskich obrotach miksera ubij masło, aż będzie delikatne i kremowe, ale nie miksuj zbyt długo by go nie napowietrzyć. Do masła dodaj mąkę, lekko roztrzepane jajka i cukier. Całość delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę i orzechy, a masę wymieszaj tylko do połączenia się składników.
  4. Przełóż ciasto do formy i piecz około 20 minut, aż wierzch będzie upieczony i sprężysty, ale ciasto w środku powinno pozostać lepkie. Poczekaj, aż brownie ostygnie i pokrój je na kwadraty

Przepis pochodzi z książki „Mes desserts au chocolat” Pierre Herme z moimi drobnymi modyfikacjami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*