Mocno czekoladowe, słodkie ale nie przesłodzone brownie z orzechami włoskimi przygotowane według przepisu francuskiego mistrza cukiernictwa Pierra Herme. Co tu dużo pisać – ciasto jest dokładnie takie, jakie powinno być – intensywne w smaku i po prostu pyszne, a do tego baaardzo szybko znika. Po prostu musicie spróbować!
Składniki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 260 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 145 g orzechów włoskich
Przygotowanie
- Formę o wymiarach 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180 stopni C
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, następnie pozwól jej nieco przestygnąć.
- Na niskich obrotach miksera ubij masło, aż będzie delikatne i kremowe, ale nie miksuj zbyt długo by go nie napowietrzyć. Do masła dodaj mąkę, lekko roztrzepane jajka i cukier. Całość delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę i orzechy, a masę wymieszaj tylko do połączenia się składników.
- Przełóż ciasto do formy i piecz około 20 minut, aż wierzch będzie upieczony i sprężysty, ale ciasto w środku powinno pozostać lepkie. Poczekaj, aż brownie ostygnie i pokrój je na kwadraty
Przepis pochodzi z książki „Mes desserts au chocolat” Pierre Herme z moimi drobnymi modyfikacjami.