Bułeczki wielkanocne z tego przepisu od lat goszczą na naszym świątecznym stole. Są bardzo smaczne i efektownie wyglądają. Co najważniejsze – przygotowuję je tydzień lub 2 tygodnie wcześniej i zaraz po upieczeniu i ostudzeniu zamrażam, a w Wielkanoc wyjmuję po prostu 1-2h przed śniadaniem. Dzięki temu bułeczki są chrupiące i smaczne jak świeżo po upieczeniu, a ja mogę podzielić przygotowania do świąt na kilka etapów. Nie musicie z bułeczek robić baranka – możecie je po prostu na blaszce poukładać obok siebie lub zrobić z nich dowolny inny kształt. Ja przyzwyczaiłam się już do formy baranka i choć jego formowanie przy moich zdolnościach plastycznych jest sporym wyzwaniem co roku własnie w takim kształcie bułeczki goszczą u nas na stole. Polecam!
Składniki
- 50 dag mąki pszennej chlebowej
- 250 ml ciepłej wody
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 5 dag masła
- sezam do posypania
- rodzynki do zrobienia oczu baranka
Przygotowanie
- W misce wymieszaj mąkę z solą, cukrem i drożdżami. W tym samym czasie masło podgrzej, aż się roztopi i pozostaw do przestudzenia.
- Jajka ubij mikserem na puszystą masę (białka i żółtka razem), a następnie 3/4 masy jajecznej dodaj do mąki.
- Do masy dodaj masło i wodę. Ciasto wyrabiaj łyżką lub rękoma, aż będzie elastyczne (ciasto będzie się kleić do rąk). Przełóż ciasto do wysypanej delikatnie mąka miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2h do podwojenia objętości.
- Gdy ciasto urośnie, wyłóż je na posypaną mąką stolnicę i zagniataj rękoma przez kilka minut.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Odrywaj niewielkie porcje ciasta i formuj z nich nieduże kulki. Bułeczki układaj obok siebie na blaszce, tak by ułożyły kształt baranka lub dowolny inny. Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut – powinno podwoić objętość. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Bułeczki posmaruj wcześniej odłożonym jajkiem i posyp sezamem. Jeśli robisz bułeczki w kształcie baranka z rodzynek zrób oczy.
- Ciasto piecz 20-25 minut.
Przepis na bułeczki wielkanocne w kształcie baranka inspirowany był przepisem z książki „Domowe Wypieki”.