Bułeczki są po prostu przepyszne – puszyste i mięciutkie, z wyraźnym maślanym aromatem. Tradycyjnie bułeczki w piekarniku układa się przytulone blisko siebie, aby po upieczeniu miały formę podłużnego chlebka do odrywania. Idealne na śniadanie – warto czasem wstać nieco wcześniej i je przygotować. Jeśli zostanie Wam kilka bułeczek koniecznie je zamroźcie, żeby kolejnego dnia były równie świeże i smaczne. Przepis pochodzi z hotelu Parker House w Bostonie.
Składniki
- 3 szklanka mąki pszennej + trochę mąki do podsypywania
- ¼ szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie drożdży instant (7g)
- 70 g masła roztopionego + 40 g do smarowania bułeczek
- 1 małe jajko
- 1 szklanka wody
Przygotowanie
Przepis na około 20 małych bułeczek.
- W misce połącz 1 szklankę mąki z cukrem, solą, drożdżami, roztopionym masłem i stopniowo dolewaj ciepłą wodę. Cały czas mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodaj jajko. Wyrabiaj ciasto łyżką lub mikserem przez około 2 minuty, po czym stopniowo wmieszaj pozostałą część mąki.
- Z ciasta uformuj kulę i przełóż je do wysmarowanej masłem miski, wierzch ciasta możesz delikatnie posmarować masłem, żeby nie wyschło. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości.
- Ponownie lekko zagnieć ciasto i podziel na małe bułeczki. Z każdej z nich uformuj kulkę, przykryj ściereczka i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Rozpuść pozostałe masło. Bułeczki rozpłaszcz, posmaruj je masłem i zawiń jak na zdjęciu. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej bułeczki, tak aby do siebie przylegały. Posmaruj je pozostałym masłem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Piecz z termoobiegiem około 18 minut, aż uzyskają ładny, rumiany kolor.
Przepis na bułeczki pochodzi ze strony hotelu Parker House.