Strona główna » Pieczywo » Bułeczki z hotelu Parker House
bułeczki z hotelu parker house

Bułeczki z hotelu Parker House

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Bułeczki są po prostu przepyszne – puszyste i mięciutkie, z wyraźnym maślanym aromatem. Tradycyjnie bułeczki w piekarniku układa się przytulone blisko siebie, aby po upieczeniu miały formę podłużnego chlebka do odrywania. Idealne na śniadanie – warto czasem wstać nieco wcześniej i je przygotować. Jeśli zostanie Wam kilka bułeczek koniecznie je zamroźcie, żeby kolejnego dnia były równie świeże i smaczne. Przepis pochodzi z hotelu Parker House w Bostonie.

Składniki

  • 3 szklanka mąki pszennej + trochę mąki do podsypywania
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 70 g masła roztopionego + 40 g do smarowania bułeczek
  • 1 małe jajko
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie

Przepis na około 20 małych bułeczek.

  1. W misce połącz 1 szklankę mąki z cukrem, solą, drożdżami, roztopionym masłem i stopniowo dolewaj ciepłą wodę. Cały czas mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodaj jajko. Wyrabiaj ciasto łyżką lub mikserem przez około 2 minuty, po czym stopniowo wmieszaj pozostałą część mąki.
  2. Z ciasta uformuj kulę i przełóż je do wysmarowanej masłem miski, wierzch ciasta możesz delikatnie posmarować masłem, żeby nie wyschło. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości.
  3. Ponownie lekko zagnieć ciasto i podziel na małe bułeczki. Z każdej z nich uformuj kulkę, przykryj ściereczka i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  4. Rozpuść pozostałe masło. Bułeczki rozpłaszcz, posmaruj je masłem i zawiń jak na zdjęciu. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej bułeczki, tak aby do siebie przylegały. Posmaruj je pozostałym masłem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 minut.
  5. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Piecz z termoobiegiem około 18 minut, aż uzyskają ładny, rumiany kolor.

Przepis na bułeczki pochodzi ze strony hotelu Parker House.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*