Absolutnie przepyszne ciasto bananowe. Wilgotne, mocno czuć w nim banany, a cukier muscovado i rum nadaje ciastu bardzo przyjemny aromat. Niech Was nie zmyli nazwa – ten chlebek bananowy nie jest raczej wypiekiem śniadaniowym, jest słodki i idealny do kawy. Kolor chlebka jest bardzo ciemny, dzięki przesmażonym bananom z ciemnym cukrem, a nie dzięki dodatkowi czekolady – w zasadzie jest ona w cieście prawie nie wyczuwalna. Do tej pory próbowałam kilku przepisów na chlebek bananowy i ten jest moim zdecydowanym faworytem (przyznam, że musiałam ze sobą walczyć, żeby zostało trochę dla męża 😉 ) . Polecam i koniecznie dajcie znać w komentarzach jak Wam wyszedł ten wypiek!
Przepis na formę o wymiarze 25 cm x 12 cm.
Składniki
- 4 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym lepsze ciasto)
- 140 g brązowego cukru dark muscovado
- 1 jajko
- 85 g masła
- 1 łyżka ciemnego rumu (opcjonalnie)
- 2 łyżki mleka
- 170 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 10 g drażetek czekoladowych lub pokruszonej czekolady
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni C.
- Banany pokrój na plasterki. Na patelni rozpuść 1 dużą łyżkę masła, dodaj pokrojone banany i przesmaż je, aż się rozpadną. Następnie dodaj cukier i chwilkę podsmaż, a na koniec dodaj rum i jeszcze chwilę podgrzej.
- Patelnię zdejmij z ognia, do przesmażonych bananów dodaj resztę masła i wymieszaj, aż masło się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
- W misce wymieszaj mąkę, sól i sodę oczyszczoną. W osobnej miseczce rozbełtaj jajko.
- Do bananów dodaj jajko oraz mleko i lekko wymieszaj. Następnie wsyp mąkę i drażetki czekoladowe, a całość wymieszaj tylko do połączenia się składników.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę i piecz około 1h.