Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciastka z masłem orzechowym wykonane według przepisu słynnej Nigelli Lawson. Gdy po raz pierwszy spojrzałam na listę składników w przepisie na te ciasteczka nie sądziłam, że to się może udać, ale one są przepyszne! Intensywnie orzechowe, chrupiące z zewnątrz, a delikatne i miękkie w środku. W trakcie ich pieczenia cały dom wypełnia się pięknym, orzechowym aromatem. Ciasteczka są sycące więc fajnie sprawdzą się jako składnik drugiego śniadania. Ich dodatkowym atutem jest fakt, że są bezglutenowe i nie zawierają laktozy. Ciastka można przechowywać do 1 tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku, ale szczerze – nie sądzę, żeby wystarczyły Wam na więcej niż 1-2 dni.
Przepis na około 15 średniej wielkości ciastek. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki
- 225 g masła orzechowego
- 85 g brązowego cukru trzcinowego demerara
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta drobnej soli morskiej
- 1 duże jajko
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady lub gotowych drażetek czekoladowych
- opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (bez termoobiegu), formę wyłóż papierem do pieczenia.
- W misce zmiksuj masło orzechowe, cukier, sodę i sól, a następnie wmieszaj jajka oraz ekstrakt waniliowy. Masy nie mieszaj zbyt długo – tylko do połączenia się składników. Na samym końcu dodaj do ciasta drażetki czekoladowe i wymieszaj.
- Odmierz łyżką porcję ciasta, uformuj z niej kulkę, lekko spłaszcz i ułóż na wyłożonej papierem formie zachowując odstępy między ciastkami.
- Piecz około 10 minut, aż brzegi lekko zaczną brązowieć (mogą Ci się wydawać nieco niedopieczone, ale tak ma być). Wyjmij ciastka z piekarnika, ale pozostaw na blaszce przez kolejne 10 minut do lekkiego ostygnięcia.
Przepis na ciastka z masłem orzechowym pochodzi z książki „Po prostu Nigella” Nigella Lawson, jednak zmniejszyłam ilość cukru względem oryginalnej receptury.
ciastka bez mąki ? przecież z tej brei nie wyjdzie ciastko ! co za przepis beznadziejny
Zrobiłam je pierwszy raz, użyłam tylko 3 składników: z masła, cukru i jajka. Faktycznie wyszły dobre, tylko trochę blade – następnym razem potrzymam w piekarniku ze 2 minuty dłużej, by lekko się zarumieniły:) …i dodam sodę i pokrojoną czekoladę. Szybkie przygotowanie i proste składniki, więc polecam zrobić choć raz:)