Strona główna » Ciastka » Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą
Ciastka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

(Ocen: 13, Średnia: 3,77 / 5)
Pobieranie wyników...

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciastka z masłem orzechowym wykonane według przepisu słynnej Nigelli Lawson. Gdy po raz pierwszy spojrzałam na listę składników w przepisie na te ciasteczka nie sądziłam, że to się może udać, ale one są przepyszne! Intensywnie orzechowe, chrupiące z zewnątrz, a delikatne i miękkie w środku. W trakcie ich pieczenia cały dom wypełnia się pięknym, orzechowym aromatem. Ciasteczka są sycące więc fajnie sprawdzą się jako składnik drugiego śniadania. Ich dodatkowym atutem jest fakt, że są bezglutenowe i nie zawierają laktozy. Ciastka można przechowywać do 1 tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku, ale szczerze – nie sądzę, żeby wystarczyły Wam na więcej niż 1-2 dni.

Przepis na około 15 średniej wielkości ciastek. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki

  • 225 g masła orzechowego
  • 85 g brązowego cukru trzcinowego demerara
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta drobnej soli morskiej
  • 1 duże jajko
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady lub gotowych drażetek czekoladowych
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (bez termoobiegu), formę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W misce zmiksuj masło orzechowe, cukier, sodę i sól, a następnie wmieszaj jajka oraz ekstrakt waniliowy. Masy nie mieszaj zbyt długo – tylko do połączenia się składników. Na samym końcu dodaj do ciasta drażetki czekoladowe i wymieszaj.
  3. Odmierz łyżką porcję ciasta, uformuj z niej kulkę, lekko spłaszcz i ułóż na wyłożonej papierem formie zachowując odstępy między ciastkami.
  4. Piecz około 10 minut, aż brzegi lekko zaczną brązowieć (mogą Ci się wydawać nieco niedopieczone, ale tak ma być). Wyjmij ciastka z piekarnika, ale pozostaw na blaszce przez kolejne 10 minut do lekkiego ostygnięcia.

Przepis na ciastka z masłem orzechowym pochodzi z książki „Po prostu Nigella” Nigella Lawson, jednak zmniejszyłam ilość cukru względem oryginalnej receptury.

Komentarze

  1. Avatar

    ciastka bez mąki ? przecież z tej brei nie wyjdzie ciastko ! co za przepis beznadziejny

  2. Avatar

    Zrobiłam je pierwszy raz, użyłam tylko 3 składników: z masła, cukru i jajka. Faktycznie wyszły dobre, tylko trochę blade – następnym razem potrzymam w piekarniku ze 2 minuty dłużej, by lekko się zarumieniły:) …i dodam sodę i pokrojoną czekoladę. Szybkie przygotowanie i proste składniki, więc polecam zrobić choć raz:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*