Mocno czekoladowe ciastka kruche oblane dodatkowo czekoladą i posypane orzechami laskowymi. Idealny przepis dla czekołasuchów i dla dzieci. Ja przygotowałam je na Walentynki jako słodki upominek, ale sprawdzą się też jako jadalny prezent na Mikołajki czy Boże Narodzenie. Bardzo szybko znikają, dlatego nie warto piec ich z połowy porcji.
Składniki
- 400 g mąki
- 45 g kakao
- 190 g cukru
- Laska wanilii lub 1 cukier waniliowy (wówczas zmniejszyć odpowiednio ilość cukru)
- Szczypta soli
- 1 jajko
- 250 g masła
- 120 g czekolady (użyłam po połowie mlecznej i gorzkiej)
- 60 g orzechów laskowych
Przygotowanie
- Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj kakao, cukier, sól, ziarenka wanilii, jajko i pokrojone na małe kawałki masło.
- Szybko zagnieć ciasto aż będzie gładkie, elastyczne i błyszczące.
- Podziel ciasto na 4 części – każdą z nich rozwałkuj na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm i wykrawaj serduszka.
- Ciastka piecz w temperaturze 180 stopni C (z termoobiegiem) przez 10 minut.
- W tym czasie podpraż na suchej patelni orzechy, a następnie je posiekaj. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (do większego garnka nalej wody, ustaw na nim mniejszy garnek, aby nie dotykał poziomu wody, do mniejszego garnka wsyp połamaną na kawałki czekoladę i podgrzewaj do jej rozpuszczenia).
- Ciastka polej czekoladą i posyp orzechami. Odstaw do zastygnięcia czekolady
Przepis na ciastka czekoladowe pochodzi z książki „Domowe wypieki” po moich modyfikacjach.