Strona główna » Ciastka » Ciastka czekoladowe – serduszka
Kruche ciasteczka czekoladowe

Ciastka czekoladowe – serduszka

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Mocno czekoladowe ciastka kruche oblane dodatkowo czekoladą i posypane orzechami laskowymi. Idealny przepis dla czekołasuchów i dla dzieci. Ja przygotowałam je na Walentynki jako słodki upominek, ale sprawdzą się też jako jadalny prezent na Mikołajki czy Boże Narodzenie. Bardzo szybko znikają, dlatego nie warto piec ich z połowy porcji.

Składniki

  • 400 g mąki
  • 45 g kakao
  • 190 g cukru
  • Laska wanilii lub 1 cukier waniliowy (wówczas zmniejszyć odpowiednio ilość cukru)
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 g masła
  • 120 g czekolady (użyłam po połowie mlecznej i gorzkiej)
  • 60 g orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj kakao, cukier, sól, ziarenka wanilii, jajko i pokrojone na małe kawałki masło.
  2. Szybko zagnieć ciasto aż będzie gładkie, elastyczne i błyszczące.
  3. Podziel ciasto na 4 części – każdą z nich rozwałkuj na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm i wykrawaj serduszka.
  4. Ciastka piecz w temperaturze 180 stopni C (z termoobiegiem) przez 10 minut.
  5. W tym czasie podpraż na suchej patelni orzechy, a następnie je posiekaj. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (do większego garnka nalej wody, ustaw na nim mniejszy garnek, aby nie dotykał poziomu wody, do mniejszego garnka wsyp połamaną na kawałki czekoladę i podgrzewaj do jej rozpuszczenia).
  6. Ciastka polej czekoladą i posyp orzechami. Odstaw do zastygnięcia czekolady

Przepis na ciastka czekoladowe pochodzi z książki „Domowe wypieki” po moich modyfikacjach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*