Bardzo delikatne i kruche ciastka owsiane z mnóstwem bakalii i czekoladą. Idealne na śniadanie czy jako przekąska do pracy i szkoły. Robi się je bardzo szybko – nie wymagają wiele uwagi i zawsze wychodzą. Są wyśmienite!
Składniki
- 70 g cukru trzcinowego demerara
- 1 cukier waniliowy
- 90 g masła
- 1 jajko
- 75 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 90 g płatków owsianych górskich
- 40 g rodzynek
- 15 g ziaren słonecznika
- 35 g orzechów (użyłam pekan – mogą też być laskowe czy włoskie)
- 5 g wiórków kokosowych
- 65 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (lmoże też być mieszanka)
- Szczypta soli
Przygotowanie
- Cukier, cukier waniliowy, masło i jajka utrzyj na puszystą masę. Następnie dodaj mąkę, sodę oraz płatki owsiane i wymieszaj do połączenia składników.
- Orzechy, rodzynki i czekoladę pokrój. Na suchej patelni podpraż pokrojone orzechy, a na sam koniec dosyp wiórki kokosowe i również delikatnie podpraż uważając, żeby się nie przypaliły. Dzięki temu wiórki i orzechy będą miały lepszy smak. Dodaj do ciasta orzechy oraz rodzynki i czekoladę, a następnie wymieszaj łyżką, aż składniki dobrze się połączą.
- Z ciasta uformuj kulki i je rozpłaszcz. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość duże odstępy, gdyż ciastka mocno rozpłyną się na boki.Piekarnik nagrzej do 160 stopni C i piecz około 12 minut, aż uzyskają złoty kolor.Ciastka owsiane najlepiej smakują z kubkiem zimnego mleka.Smacznego!
Bardzo pyszne ciasteczka, polecam do kawy 🙂
Cieszę się, że smakowały 🙂