Strona główna » Ciastka » Ciastka owsiane z bakaliami i czekoladą

Ciastka owsiane z bakaliami i czekoladą

(Ocen: 1, Średnia: 5,00 / 5)
Pobieranie wyników...

Bardzo delikatne i kruche ciastka owsiane z mnóstwem bakalii i czekoladą. Idealne na śniadanie czy jako przekąska do pracy i szkoły. Robi się je bardzo szybko – nie wymagają wiele uwagi i zawsze wychodzą. Są wyśmienite!

Składniki

  • 70 g cukru trzcinowego demerara
  • 1 cukier waniliowy
  • 90 g masła
  • 1 jajko
  • 75 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 90 g płatków owsianych górskich
  • 40 g rodzynek
  • 15 g ziaren słonecznika
  • 35 g orzechów (użyłam pekan – mogą też być laskowe czy włoskie)
  • 5 g wiórków kokosowych
  • 65 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (lmoże też być mieszanka)
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Cukier, cukier waniliowy, masło i jajka utrzyj na puszystą masę. Następnie dodaj mąkę, sodę oraz płatki owsiane i wymieszaj do połączenia składników.
  2. Orzechy, rodzynki i czekoladę pokrój. Na suchej patelni podpraż pokrojone orzechy, a na sam koniec dosyp wiórki kokosowe i również delikatnie podpraż uważając, żeby się nie przypaliły. Dzięki temu wiórki i orzechy będą miały lepszy smak. Dodaj do ciasta orzechy oraz rodzynki i czekoladę, a następnie wymieszaj łyżką, aż składniki dobrze się połączą.
  3. Z ciasta uformuj kulki i je rozpłaszcz. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość duże odstępy, gdyż ciastka mocno rozpłyną się na boki.Piekarnik nagrzej do 160 stopni C i piecz około 12 minut, aż uzyskają złoty kolor.Ciastka owsiane najlepiej smakują z kubkiem zimnego mleka.Smacznego!

Komentarze

  1. Avatar

    Bardzo pyszne ciasteczka, polecam do kawy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*