Te ciastka z owocami od lat przygotowuje moja babcia. Każda rodzinna impreza, na której babcia serwowała nam inne słodkości zaczynała się od pytania: „a pierogów dzisiaj nie będzie?” – zatem w naszym domu jest to tradycja, którą z chęcią kontynuuję i dziś się nią z wami podzielę. Ciastka są proste w wykonaniu i bardzo smaczne, a w ich składzie nie ma cukru – to owoce sprawiają, że ciastka są naturalnie słodkie. Cukier dodajemy jedynie do oprószenia pierogów lub ich polukrowania, a kto ma ochotę może je jeść bez niczego. Do przygotowania ciastek z owocami najlepiej sprawdzą się jabłka lub gruszki, ale można też wykorzystać inne owoce jak na przykład śliwki – choć wówczas jest ryzyko, że nieco soku wypłynie i pierogi będą trochę gorzej się prezentowały.
Składniki
- 250 g masła
- 250 g twarogu półtłustego
- 250 g mąki
- 3 gruszki lub jabłka
- Opcjonalnie: cukier puder i odrobina wody do polukrowania ciastek
Przygotowanie
- Z masła twarogu i maki zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na czas przygotowania owoców.
- Gruszki lub jabłka obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość 3 mm oraz pokrój na kwadraty. Na środek każdego kwadratu nakładaj porcję owoców, a następnie złóż kwadrat na trójkąt i dokładnie sklej brzegi dociskając je widelcem, żeby podczas pieczenia nie wydostał się sok z owoców. Jeśli brzegi ciasta nie chcą się skleić posmaruj wewnętrzną część odrobiną wody.
- Ciastka piecz w temperaturze 170 stopni C około 25 minut – do uzyskania złotego koloru.
- Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem lub polukruj przygotowując lukier z cukru pudru, wody i soku z cytryny.