Strona główna » Ciastka » Ciastka z owocami zwane „pierogami”
Ciastka z owocami

Ciastka z owocami zwane „pierogami”

(Ocen: 1, Średnia: 5,00 / 5)
Pobieranie wyników...

Te ciastka z owocami od lat przygotowuje moja babcia. Każda rodzinna impreza, na której babcia serwowała nam inne słodkości zaczynała się od pytania: „a pierogów dzisiaj nie będzie?” – zatem w naszym domu jest to tradycja, którą z chęcią kontynuuję i dziś się nią z wami podzielę. Ciastka są proste w wykonaniu i bardzo smaczne, a w ich składzie nie ma cukru – to owoce sprawiają, że ciastka są naturalnie słodkie. Cukier dodajemy jedynie do oprószenia pierogów lub ich polukrowania, a kto ma ochotę może je jeść bez niczego. Do przygotowania ciastek z owocami najlepiej sprawdzą się jabłka lub gruszki, ale można też wykorzystać inne owoce jak na przykład śliwki – choć wówczas jest ryzyko, że nieco soku wypłynie i pierogi będą trochę gorzej się prezentowały.

Składniki

  • 250 g masła
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g mąki
  • 3 gruszki lub jabłka
  • Opcjonalnie: cukier puder i odrobina wody do polukrowania ciastek

Przygotowanie

  1. Z masła twarogu i maki zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na czas przygotowania owoców.
  2. Gruszki lub jabłka obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość 3 mm oraz pokrój na kwadraty. Na środek każdego kwadratu nakładaj porcję owoców, a następnie złóż kwadrat na trójkąt i dokładnie sklej brzegi dociskając je widelcem, żeby podczas pieczenia nie wydostał się sok z owoców. Jeśli brzegi ciasta nie chcą się skleić posmaruj wewnętrzną część odrobiną wody.
  3. Ciastka piecz w temperaturze 170 stopni C około 25 minut – do uzyskania złotego koloru.
  4. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem lub polukruj przygotowując lukier z cukru pudru, wody i soku z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*