Strona główna » Ciasta » Ucierane » Ciasto cytrynowe z makiem – Lemon drizzle cake
Ciasto cytrynowe z makiem - lemon drizzle cake

Ciasto cytrynowe z makiem – Lemon drizzle cake

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Angielski klasyk – wilgotne i mocno cytrynowe ciasto z dodatkiem maku, nasączane orzeźwiającym, cytrynowym syropem, zwane Lemon Drizzle Cake. Cukier zawarty w syropie tworzy na cieście bardzo smaczną skorupkę, a mak przyjemnie chrupie. Ciasto warte wypróbowania, a jego ogromną zaletą jest fakt, że nie musicie się obawiać zbyt mocnego wysuszenia wypieku w piekarniku – późniejsze napączowanie go syropem rozwiązuje ten problem 😉 Jeśli zostanie wam nieco syropu możecie go wykorzystać do herbaty, choć całkiem możliwe, że później będziecie specjalnie przygotowywać ten syrop do herbaty…

Składniki

Ciasto:

  • 175 g masła
  • 175 g cukru
  • 4 małe jajka lub 3 duże
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki maku niemielonego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 łyżki mleka

Syrop:

  • 100 g cukru demerara
  • Sok z 2 cytryn
  • Skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, żeby uniknąć zakalca.

  • Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do niej zmielone migdały oraz mak.
  • W drugiej misce utrzyj cukier z masłem na puszystą masę, na koniec dodając skórkę otartą z 2 cytryn.
  • Do masy maślanej po kolei wbijaj jajka cały czas miksując, aż składniki się połączą. Następnie delikatnie wmieszaj suche składniki i dodaj 2 łyżki mleka.
  • Całość przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia małej formy o wymiarach 25 cm x 12 cm. Piecz w 170 stopniach C przez około 45 minut, aż wbity w ciasto patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.
  • W międzyczasie przygotuj syrop do nasączenia ciasta mieszając ze sobą cukier demerara, sok z cytryny i skórkę z niej otartą.
  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika, jeszcze ciepłe ponakłuwaj patyczkiem i polej delikatnie syropem wylewając go łyżką na ciasto. Kolejne porcje syropu wylewaj na ciasto dopiero wtedy, gdy wchłonie ono poprzednią jego porcję.

Ciasto cytrynowe najlepiej smakuje po wystudzeniu, gdy syrop cukrowy utworzy na nim chrupiącą skorupkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*