Lekkie i puszyste ciasto jogurtowe, które możesz upiec z dowolnymi owocami sezonowymi jak np. maliny, jagody, morele czy śliwki. Jako dodatek można też wmieszać do ciasta kawałki białej lub mlecznej czekolady. Ciasto nie wymaga wiele pracy i jest szybkie w przygotowaniu. Z tego samego przepisu można upiec też małe muffinki, wystarczy jedynie nieco skrócić czas pieczenia. Polecam jako szybkie ciasto do kawy lub na piknik. Często piekę je w sezonie letnim.
Składniki
- 150 g rozpuszczonego masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 150 g jogurtu greckiego
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 cukier waniliowy
- 225 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g borówek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do obtoczenia borówek
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, co zapobiegnie powstaniu zakalca.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C jeśli pieczesz ciasto z termoobiegiem lub 170 stopni C w przypadku grzania tylko górnej i dolnej grzałki.
- Miękkie masło zmiksuj razem z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i jogurtem greckim oraz skórką otartą z połowy cytryny, do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie przesiej ją i dodaj do mokrych składników, a całość wymieszaj delikatnie tylko do połączenia składników.
- Borówki posyp mąką ziemniaczaną i dokładnie je nią obtocz, dzięki temu nie opadną na dno ciasta. Tak przygotowane owoce dodaj do ciasta i delikatnie wmieszaj je łyżką.
- Przełóż przygotowane ciasto jogurtowe do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia podłużnej foremki o wymiarach 25 cm x 12 cm. Piecz około 1h, aż wbity w ciasto patyczek po wyciągnięciu będzie suchy. Jeśli z ciasta chcesz przygotować muffinki jogurtowe zmniejsz odpowiednio czas pieczenia do około 25-30 minut.
- Po wystudzeniu ciasta mozesz dodatkowo posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis na ciasto jogurtowe pochodzi ze strony Donny Hay, z moimi modyfikacjami.