Wilgotne ciasto marchewkowe z dodatkiem wiórków kokosowych, orzechów i rodzynek oraz szczyptą korzennych przypraw. Ciasto jest bezproblemowe i zawsze się udaje. Często piekę je bez polewy z serka – wówczas zawiera nieco mniej cukru, a smakuje również wybornie. U nas pojawia się czasem na Boże Narodzenie jako alternatywa dla piernika. Polecam!
Składniki
Ciasto
- 2 ¼ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki soli
- ¾ szklanki oleju
- 3 jajka
- ½ szklanki mleka
- 2 szklanki startej marchwi (dla odmierzenia właściwej ilości marchew w szklance trochę ubić)
- 1 ½ szklanki wiórków kokosowych
- ¾ szklanki orzechów + kilka orzechów do dekoracji
- ¾ szklanki rodzynek
Polewa:
- 90 g serka śmietankowego
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- Szczypta soli
Przygotowanie
Przepis na blachę o wymiarach: 23 cm x 33cm.
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę oczyszczoną oraz cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Dodaj olej, marchew, mleko i jajka. Ciasto zmiksuj do połączenia składników, a następnie dodaj wiórki, posiekane orzechy i rodzynki. Dokładnie wymieszaj ciasto tylko do połączenia składników – nie dłużej.
- Formę do pieczenia ciasta wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i piecz około 50 minut, następnie wystudź ciasto i przygotuj polewę z serka.
Polewa z serka śmietankowego:
- Mikserem dokładnie utrzyj serek z cukrem pudrem i masłem (masło powinno być w temperaturze pokojowej). Ciasto marchewkowe udekoruj polewą z serka i orzechami
Przepis na ciasto marchewkowe inspirowany przepisem w książce „Wielka Kuchnia Amerykańska”.