Intensywnie pomarańczowe, mocno wilgotne i puszyste ciasto ucierane na bazie soku i skórki pomarańczowej. Idealnie komponuje się z polewą z białej czekolady i wiórkami kokosowymi oraz malinami. Oczywiście, możecie do dekoracji wykorzystać inne owoce i na przykład płatki migdałów, ale moim zdaniem przedstawione połączenie jest idealne. Doskonałe ciasto na co dzień oraz na bardziej wyszukane okazje. Polecam!
Składniki
- 200 g masła
- 160 g cukru
- 1 opakowanie (10 g) cukru waniliowego
- 3 jaja
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Sok z 2 pomarańczy (około 100 ml)
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
- 100 g białej czekolady
- 20 g śmietanki kremówki
- Szczypta soli
- Wiórki kokosowe i maliny do dekoracji
Przygotowanie
Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C.
- Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
- Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Żółtka chwilę ubij, aby były puszyste i dodaj do masy maślanej oraz zmiksuj. Do masy dodaj również skórkę pomarańczową oraz 1/3 mąki i ponownie zmiksuj.
- Do ciasta wlej 1/3 soku z pomarańczy i krótko zmiksuj do połączenia składników.
- Dodaj pozostałą mąkę i ciągle miksując powoli wlej resztę soku pomarańczowego.
- Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do ciasta łyżką uważając przy tym by piana nie opadła.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Wyłóż ciasto do tortownicy i piecz około 30-35 minut w 175 stopniach C (początkowo piekłam z termoobiegiem, gdy ciasto nabrało ładnego koloru włączyłam tylko dolną grzałkę).
Smacznego!
Przepis na ciasto pomarańczowe pochodzi ze strony Det sote liv po moich modyfikacjach.