Bardzo smaczne ciasto z cukinią i orzechami laskowymi w polewie czekoladowej. Dodatek cukinii sprawia, że ciasto jest wilgotne i ma ciekawy wygląd dzięki widocznym zielonym paskom. Poza tym zawsze takie ciasto jest nieco zdrowsze niż np. ciasto czekoladowe 😉 Dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować z wypiekami jest to pozycja obowiązkowa.
Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki
- 250 g mąki
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 250 g cukinii
- 160 g cukru trzcinowego
- 140 ml oleju
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa miękka:
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 60 g czekolady gorzkiej
- 40 g czekolady mlecznej
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C
- Cukinię umyj, ale nie obieraj- odetnij jedynie końcówkę. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach i nie odsączaj.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon, a następnie przesiej składniki i wymieszaj ze zmielonymi orzechami.
- Do drugiej miski wbij jajka, cukier, olej i wszystko lekko zamieszaj. Następnie do płynnych składników wsyp mąkę z proszkiem i przyprawami i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodaj startą cukinię i lekko wymieszaj.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i piecz około 40 minut. Upieczone ciasto przestudź, a następnie przygotuj polewę czekoladową wg przepisu poniżej lub po prostu polej je rozpuszczoną czekoladą
- Polewa czekoladowa: podgrzej śmietankę, aż będzie gorąca ale nie doprowadzaj do wrzenia, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i wymieszaj, aż składniki się ładnie połączą. Wystudzone ciasto polej polewą.
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki po drobnych modyfikacjach
Jaki jest poziom trudności przygotowania ciasta?🙂
Ciasto jest dość łatwe w przygotowaniu 😊