Aromatyczne i wilgotne ciasto ze śliwkami oraz kawałkami czekolady stanowi smaczne urozmaicenie od tradycyjnych ciast ucieranych ze śliwkami. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i niezbyt czasochłonne. Pyszne dopełnienie stanowi tutaj kruszonka z cukru muscovado, masła i mąki, która nadaje ciastu chrupkości.
Składniki
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 110 g cukru trzcinowego muscovado
- 190 g mąki pszennej + 2 łyżki (wg uznania)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g masła
- szczypta soli
- 120 ml mleka
- 70 g czekolady deserowej lub drobinek czekoladowych
- 300 g śliwek
- 140 g cukru pudru
- Dodatkowo cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Przygotuj kruszonkę mieszając ze sobą cukier muscovado i 3 łyżki masła oraz 30 g mąki. Jeśli konsystencja kruszonki będzie zbyt miękka, możesz dodać do niej trochę mąki (ja dodałam około 2 łyżek).
- Cukier puder utrzyj z masłem, następnie dodaj jajka i zmiksuj.
- Przesiej mąkę wraz z proszkiem i dodaj do niej kakao oraz szczyptę soli. Mieszankę partiami wsypuj do masy maślanej na przemian z mlekiem i miksuj.
- Czekoladę pokrój w drobną kostkę i dodaj ją do ciasta oraz wymieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto. Na to ułóż rozcięciem w dół przekrojone na pół śliwki i posyp kruszonką. Piecz około 60 minut (grzanie góra i dół)
- Po wystudzeniu ciasta możesz dodatkowo posypać je cukrem pudrem.
Przepis na czekoladowe ciasto ze śliwkami pochodzi z bloga White Plate z moimi modyfikacjami.