Strona główna » Z owocami » Czekoladowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Czekoladowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Aromatyczne i wilgotne ciasto ze śliwkami oraz kawałkami czekolady stanowi smaczne urozmaicenie od tradycyjnych ciast ucieranych ze śliwkami. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i niezbyt czasochłonne. Pyszne dopełnienie stanowi tutaj kruszonka z cukru muscovado, masła i mąki, która nadaje ciastu chrupkości.

Składniki

  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 110 g cukru trzcinowego muscovado
  • 190 g mąki pszennej + 2 łyżki (wg uznania)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 g masła
  • szczypta soli
  • 120 ml mleka
  • 70 g czekolady deserowej lub drobinek czekoladowych
  • 300 g śliwek
  • 140 g cukru pudru
  • Dodatkowo cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  2. Przygotuj kruszonkę mieszając ze sobą cukier muscovado i 3 łyżki masła oraz 30 g mąki. Jeśli konsystencja kruszonki będzie zbyt miękka, możesz dodać do niej trochę mąki (ja dodałam około 2 łyżek).
  3. Cukier puder utrzyj z masłem, następnie dodaj jajka i zmiksuj.
  4. Przesiej mąkę wraz z proszkiem i dodaj do niej kakao oraz szczyptę soli. Mieszankę partiami wsypuj do masy maślanej na przemian z mlekiem i miksuj.
  5. Czekoladę pokrój w drobną kostkę i dodaj ją do ciasta oraz wymieszaj.
  6. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto. Na to ułóż rozcięciem w dół przekrojone na pół śliwki i posyp kruszonką. Piecz około 60 minut (grzanie góra i dół)
  7. Po wystudzeniu ciasta możesz dodatkowo posypać je cukrem pudrem.

Przepis na czekoladowe ciasto ze śliwkami pochodzi z bloga White Plate z moimi modyfikacjami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*