Swego czasu jeden z moich ulubionych przepisów na śniadanie bez pieczywa. Pudding z chia jest ekspresowy w przygotowaniu: wystarczy nasiona, kakao i przesmażone banany zalać na noc mlekiem, a rano dzięki nasionom chia, które wchłoną wodę mamy gotowy pudding.
Przepis na 2 porcje
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki nasion chia
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka masła
- 3 dojrzałe banany
- 2 łyżki cukru muscovado
- Opcjonalnie: 2 łyżki likieru kokosowego, wiórki kokosowe
Przygotowanie
- Do miseczki wlej mleko, dodaj do niego nasiona chia i kakao oraz wszystko razem wymieszaj.
- Na patelni rozpuścić masło. Banany pokrój w plasterki i wsyp je na patelnię. Przesmaż na maśle 2 banany, aż się rozpadną. Pod koniec smażenia posyp je cukrem muscovado, całość wymieszaj i smaż jeszcze około 1 minuty. Jeśli używasz likieru kokosowego dodaj go razem z cukrem muscovado. Karmelizowane banany dodaj do mleka z nasionami chia i wymieszaj.
- Miseczkę z puddingiem przykryj folią i odstaw do lodówki na kilka godzin,. a najlepiej na całą noc jeśli pudding ma być gotowy na śniadanie.
- Rano ponownie zamieszaj pudding, a pozostałego banana pokrój w plasterki. Pudding przełóż do pucharków i dodaj pokrojonego w plasterki banana. Deser możesz również udekorować płatkami kokosowymi