Bardzo smaczne, lekko korzenne dyniowe babeczki z orzechami i kremem z mascarpone. Doskonały pomysł na wykorzystanie dyniowego puree. Babeczki są idealne do kawy i bardzo szybko znikają. Na przykładzie mojego męża wiem, że posmakują nawet tym, którzy delikatnie mówiąc wielbicielami dyni nie są 😉
Składniki
Babeczki:
- 115 g masła
- 200 g cukru dark muscovado
- 2 duże jaja
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków zmielonych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 195 g mąki pszennej
- 75 g puree dyniowego (zobacz jak przygotować puree)
- 1 łyżka rodzynek
- 35 g posiekanych orzechów
Dekoracja z serka:
- 2 łyżki mascarpone
- 3 łyżki kremowego serka
- szczypta cynamonu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- cukier puder do smaku
Przygotowanie
- Miękkie masło utrzyj na puszystą masę razem z cukrem, następnie do masy dodawaj po jednym jajku i dalej ucieraj. Wymieszaj masę maślana z dyniowym puree.
- Przesiej mąkę razem z przyprawami korzennymi i sodą oczyszczoną.
- Połącz suche i mokre składniki, wsyp rodzynki i orzechy oraz delikatnie wymieszaj.
- Formę na muffinki wyłóż papilotkami lub użyj papierowych kubeczków do pieczenia babeczek. Ciasto nakładaj do papilotek do 2/3 wysokości.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C. Babeczki piecz przez 15-20 minut z opcja termoobiegu.
- Przygotuj krem z serka miksując ze sobą wszystkie składniki. Gdy babeczki ostygną przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim dyniowe babeczki.
Przepis na babeczki z dynią i orzechami pochodzi ze strony Det sote liv z moimi modyfikacjami