Strona główna » Muffinki » Dyniowe babeczki z orzechami i kremem

Dyniowe babeczki z orzechami i kremem

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Bardzo smaczne, lekko korzenne dyniowe babeczki z orzechami i kremem z mascarpone. Doskonały pomysł na wykorzystanie dyniowego puree. Babeczki są idealne do kawy i bardzo szybko znikają. Na przykładzie mojego męża wiem, że posmakują nawet tym, którzy delikatnie mówiąc wielbicielami dyni nie są 😉

Składniki

Babeczki:

  • 115 g masła
  • 200 g cukru dark muscovado
  • 2 duże jaja
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki goździków zmielonych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 195 g mąki pszennej
  • 75 g puree dyniowego (zobacz jak przygotować puree)
  • 1 łyżka rodzynek
  • 35 g posiekanych orzechów

Dekoracja z serka:

  • 2 łyżki mascarpone
  • 3 łyżki kremowego serka
  • szczypta cynamonu
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • cukier puder do smaku

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę razem z cukrem, następnie do masy dodawaj po jednym jajku i dalej ucieraj. Wymieszaj masę maślana z dyniowym puree.
  2. Przesiej mąkę razem z przyprawami korzennymi i sodą oczyszczoną.
  3. Połącz suche i mokre składniki, wsyp rodzynki i orzechy oraz delikatnie wymieszaj.
  4. Formę na muffinki wyłóż papilotkami lub użyj papierowych kubeczków do pieczenia babeczek. Ciasto nakładaj do papilotek do 2/3 wysokości.
  5. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C. Babeczki piecz przez 15-20 minut z opcja termoobiegu.
  6. Przygotuj krem z serka miksując ze sobą wszystkie składniki. Gdy babeczki ostygną przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim dyniowe babeczki.

Przepis na babeczki z dynią i orzechami pochodzi ze strony Det sote liv z moimi modyfikacjami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*