Puree z dyni na pewno Wam się przyda w sezonie jesiennym do wszelkich dyniowych wypieków, jak również do przygotowania choćby zupy kremu z dyni. Warto przygotować wcześniej kilka słoiczków tego specjału, żeby potem szybko móc przyrządzić dyniowe smakołyki. Przepis na dyniowe puree jest banalnie prosty, a przygotowane puree można zamrozić do późniejszego wykorzystania.
Składniki
- 1 dynia
Przygotowanie
- Dynię umyj, przekrój na pół i wyciągnij z niej pestki. Następnie pokrój ją na mniejsze kawałki, przełóż skórką do dołu na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C.
- Wstaw blachę z dynią do piekarnika i piecz do miękkości około 1 godziny (w zależności od wielkości dyni).
- Łyżką oddziel upieczony miąższ od skórki i przełóż go do blendera, a następnie zmiksuj na gładkie puree.
Tak przygotowane puree z dyni przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce przez kilka dni. Możesz również przełożyć puree do woreczków i je zamrozić.