Strona główna » Śniadania » Granola śniadaniowa z cynamonem

Granola śniadaniowa z cynamonem

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Przepis na prostą i szybką w przygotowaniu domową granolę, którą można wykorzystać jako dodatek do jogurtu czy wyjadać wprost ze słoiczka, gdy pod ręką nie ma nic słodkiego. Dodatek soku jabłkowego powoduje, że do granoli możemy dać nieco mniej miodu, dzięki czemu jest ona mniej słodka. Możecie wykorzystać tutaj swoje ulubione bakalie i ziarna. Zachęcam do dowolnego modyfikowania przepisu, żeby stworzyć swoją idealną granolę. Dzisiejsza propozycja to granola śniadaniowa z cynamonem.

Składniki

  • 1 szkl. płatków owsianych górskich
  • ¼ szkl. soku jabłkowego
  • ½ szkl. miodu*
  • 1 ½ szkl. ulubionych orzechów i ziaren:  u mnie były to: orzechy laskowe, orzechy pekan, pistacje niesolone (solone też sprawdzą się wyśmienicie), ziarna słonecznika, ziarna kakao
  • ½ szkl. suszonych owoców: np. żurawina, morele, rodzynki czy suszone jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  • Orzechy posiekaj i dokładnie wymieszaj z płatkami owsianymi, miodem, cynamonem oraz sokiem jabłkowym.
  • Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na nie bakalie i ubij je łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C, wstaw granolę i piecz około 20 minut do ładnego zarumienienia.
  • Wystudzoną granolę pokrusz, wymieszaj z suszonymi owocami.
  • Podawaj z jogurtem lub mlekiem i ulubionymi owocami.
  • Smacznego!


*W zależności od upodobania można dać nieco mniej – granola będzie mniej słodka i bardziej sypka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*