Strona główna » Ciasta » Jabłeczniki » Jabłecznik na cieście kruchym
Jabłecznik na kruchym cieście

Jabłecznik na cieście kruchym

(Ocen: 1, Średnia: 5,00 / 5)
Pobieranie wyników...

Absolutnie rewelacjny jabłecznik na cieście kruchym. Maślany, aromatyczny z dużą ilością jabłkowego nadzienia. Nie znam osoby, której by ten jabłecznik nie smakował! Ważne, aby do jego przygotowania wykorzystać dobre jabłka np. odmiany szara reneta. Znika w mgnieniu oka więc nawet nie warto myśleć, aby ciasto upiec z połowy porcji. Polecam!

Składniki

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 375 g masła
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg obranych i pokrojonych w półplasterki jabłek typu szara reneta
  • 30 g masła
  • 5 łyżek wody
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki cukru (lub nieco więcej w zależności od jabłek)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej lub zmielonych orzechów
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Przepis na dużą blachę 23 x 40 cm.

  1. Mąkę, cukier puder i proszek przesiej, następnie dodaj pokrojone na drobne kawałki masło, żółtka oraz kwaśną śmietanę i zagnieć szybko ciasto. Podziel je na 2 części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1h.
  2. W garnku o szerokim dnie rozpuść masło, dodaj jabłka i chwilę przesmaż, aż jabłka nieco zmiękną. Następnie dodaj 5 łyżek wody i gotuj delikatnie mieszając co jakiś czas przez około 10 minut. Sok z cytryny wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do jabłek, wsyp również cynamon i cukier. Ponownie delikatnie wymieszaj i gotuj na niewielkim ogniu około minuty.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno blachy oraz nakłuj widelcem. Podpiecz spód do uzyskania złotego koloru przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni C.
  4. Wyjmij spód i posyp go bułką tartą lub zmielonymi orzechami (wchłoną nadmiar wilgoci z jabłek i w ten sposób unikniemy przemoczenia spodu). Rozsmaruj masę jabłkową. Drugą część ciasta rozwałkuj, dla dekoracji możesz w niej wyciąć wzorki np. małe serduszka. Przykryj jabłka ciastem, wierzch również nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz kolejne 45 minut w 180 stopniach C – do uzyskania złotego koloru ciasta. Po upieczeniu jabłecznik wystudź, a następnie posyp cukrem pudrem.

Przepis na jabłecznik pochodzi z bloga Moje Wypieki, z moimi modyfikacjami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*