Oryginalne w smaku połączenie śliwek i płatków owsianych w formie kakaowych ciastek owsianych. Ciastka mają mało cukru, głównie słodzone są domowym syropem daktylowym. Ich smak uzupełniają dodatkowo orzechy i kakao. Dobra opcja jako dodatek do lunchboxu na drugie śniadanie.
Składniki
- 90 g płatków owsianych
- 90 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki masła
- 300 g śliwek
- 0,5 szklanki daktyli
- gorąca woda
- 3 płaskie łyżki cukru
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki orzechów
Przygotowanie
- Daktyle zalej wrzątkiem tak, aby były one całe zakryte wodą i odstaw do namoczenia na około 15 minut.
- Wymieszaj w misce płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i kakao oraz cynamon.
- Masło podgrzej, aby się rozpuściło. Śliwki pokrój w kostkę. W drugiej misce wymieszaj jajko, roztopione masło, miód i śliwki oraz orzechy, wiórki i ziarna słonecznika.
- Wcześniej namoczone daktyle zblenduj na gładką masę i dodaj do masy maślano – jajecznej oraz wymieszaj.
- Połącz ze sobą suche składniki i mokre i delikatnie wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj porcję ciasta zostawiając duże odstępy między ciastkami. Kakaowe ciastka owsiane będą gotowe po około 13 minutach pieczenia.
Przepis na kakaowe ciastka owsiane ze śliwkami inspirowany przepisem ze strony Kwestia Smaku