Strona główna » Okazje » Boże Narodzenie » Keks biszkoptowy
keks biszkoptowy

Keks biszkoptowy

(Ocen: 2, Średnia: 5,00 / 5)
Pobieranie wyników...

Delikatny biszkoptowy keks mocno nadziany bakaliami od zawsze gościł na naszym świątecznym stole. Co roku tradycyjnie piekła go moja babcia, a przepis od lat krąży w mojej rodzinie. Wprowadziłam do receptury kilka modyfikacji, dzięki którym keks jest jeszcze lepszy i bardziej aromatyczny.  Ciasto jest proste i zawsze się udaje. Do tego keksa nie dodaje się tłuszczu oraz żadnych spulchniaczy, a ciasto jest puszyste dzięki dobrze ubitej pianie z białek. Polecam!

Składniki

  • 5 jaj (osobno żółtka i białka)
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie) + rum do namoczenia bakalii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • 450 g bakalii (u mnie były to orzechy włoskie i pekan, migdały, morele, rodzynki, żurawina, daktyle, figi)

Przygotowanie


Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Keksówkę o długości 24cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C.
  2. Suszone owoce namocz w ciepłej wodzie lub rumie na około 5 minut. Bakalie odsącz dokładnie z wody i posiekaj oraz wymieszaj z 1 łyżką mąki ziemniaczanej, co sprawi, że bakalie nie opadną na dno keksa.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a pod koniec ubijania stopniowo dodaj partiami cukier i cukier waniliowy.
  4. Nadal miksując dodaj sok z cytryny oraz 1 łyżkę rumu.
  5. Mąkę przesiej i stopniowo dodawaj do białek delikatnie mieszając łyżką, aby piana nie opadła.
  6. Na koniec wmieszać delikatnie do ciasta bakalie. Ciasto przełożyć do keksówki i piecz około 40 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Możesz udekorować ciasto lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*