Strona główna » Okazje » Boże Narodzenie » Keks biszkoptowy
keks biszkoptowy

Keks biszkoptowy

(Ocen: 2, Średnia: 5,00 / 5)
Pobieranie wyników...

Delikatny biszkoptowy keks mocno nadziany bakaliami od zawsze gościł na naszym świątecznym stole. Co roku tradycyjnie piekła go moja babcia, a przepis od lat krąży w mojej rodzinie. Wprowadziłam do receptury kilka modyfikacji, dzięki którym keks jest jeszcze lepszy i bardziej aromatyczny.  Ciasto jest proste i zawsze się udaje. Do tego keksa nie dodaje się tłuszczu oraz żadnych spulchniaczy, a ciasto jest puszyste dzięki dobrze ubitej pianie z białek. Polecam!

Składniki

  • 5 jaj (osobno żółtka i białka)
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie) + rum do namoczenia bakalii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • 450 g bakalii (u mnie były to orzechy włoskie i pekan, migdały, morele, rodzynki, żurawina, daktyle, figi)

Przygotowanie


Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Keksówkę o długości 24cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C.
  2. Suszone owoce namocz w ciepłej wodzie lub rumie na około 5 minut. Bakalie odsącz dokładnie z wody i posiekaj oraz wymieszaj z 1 łyżką mąki ziemniaczanej, co sprawi, że bakalie nie opadną na dno keksa.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a pod koniec ubijania stopniowo dodaj partiami cukier i cukier waniliowy.
  4. Nadal miksując dodaj sok z cytryny oraz 1 łyżkę rumu.
  5. Mąkę przesiej i stopniowo dodawaj do białek delikatnie mieszając łyżką, aby piana nie opadła.
  6. Na koniec wmieszać delikatnie do ciasta bakalie. Ciasto przełożyć do keksówki i piecz około 40 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Możesz udekorować ciasto lukrem.

Komentarze

  1. Avatar

    Wyglada bardzo ciekawie, ale gdzie te zoltka? Kiedy je sie dodaje?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*