Strona główna » Ciasta » Kruche » Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Bardzo smaczne i szybkie do zrobienia maślane ciasto kruche połączone z kwaskowatym rabarbarem i truskawkami. Jest proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, choć wówczas nieco trudno je pokroić. Polecam podać je z kulką lodów śmietankowych. Obowiązkowa pozycja w sezonie na rabarbar, ale przepis będzie równie smaczny jeśli zastosujemy inne owoce sezonowe. Doskonałe na leniwe popołudnie w ogrodzie.

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g migdałów mielonych
  • 180 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 200 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki zmielonych migdałów (do posypania na podpieczony spód)

Cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Z podanych powyżej składników zagnieć szybko ciasto, a następnie podziel je na 2 równe części i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Rabarbaru nie musisz obierać, wystarczy go umyć i pokroić na 1 cm kawałki. Truskawki również pokrój, a jeśli są małe pozostaw je w całości. Tak przygotowane owoce wymieszaj z cukrem i skrobią ziemniaczaną, która wchłonie nadmiar wilgoci.
  3. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia, tak aby krawędzie papieru wystawały poza tortownicę. Rozwałkuj połowę ciasta i wylep nim dno tortownicy, oraz nakłuj widelcem, aby ciasto nie urosło w trakcie pieczenia. Podpiecz ciasto przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.
  4. Ciepły spód posyp 2 łyżkami zmielonych migdałów i wyłóż na niego wcześniej przygotowany rabarbar oraz truskawki.
  5. Rozwałkuj drugą część ciasta, nakłuj w kilku miejscach widelcem i przykryj nią owoce. Piecz 45 minut w 170 stopniach C z termoobiegiem, następnie włącz grzanie tylko dolnej grzałki i podpiecz około 5 – 10 minut.
  6. Gdy ciasto nieco ostygnie możesz oprószyć je dodatkowo cukrem pudrem.

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*