Bardzo smaczne i szybkie do zrobienia maślane ciasto kruche połączone z kwaskowatym rabarbarem i truskawkami. Jest proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, choć wówczas nieco trudno je pokroić. Polecam podać je z kulką lodów śmietankowych. Obowiązkowa pozycja w sezonie na rabarbar, ale przepis będzie równie smaczny jeśli zastosujemy inne owoce sezonowe. Doskonałe na leniwe popołudnie w ogrodzie.
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g migdałów mielonych
- 180 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru pokrojonego na 1 cm kawałki
- 200 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki zmielonych migdałów (do posypania na podpieczony spód)
Cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Z podanych powyżej składników zagnieć szybko ciasto, a następnie podziel je na 2 równe części i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Rabarbaru nie musisz obierać, wystarczy go umyć i pokroić na 1 cm kawałki. Truskawki również pokrój, a jeśli są małe pozostaw je w całości. Tak przygotowane owoce wymieszaj z cukrem i skrobią ziemniaczaną, która wchłonie nadmiar wilgoci.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia, tak aby krawędzie papieru wystawały poza tortownicę. Rozwałkuj połowę ciasta i wylep nim dno tortownicy, oraz nakłuj widelcem, aby ciasto nie urosło w trakcie pieczenia. Podpiecz ciasto przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.
- Ciepły spód posyp 2 łyżkami zmielonych migdałów i wyłóż na niego wcześniej przygotowany rabarbar oraz truskawki.
- Rozwałkuj drugą część ciasta, nakłuj w kilku miejscach widelcem i przykryj nią owoce. Piecz 45 minut w 170 stopniach C z termoobiegiem, następnie włącz grzanie tylko dolnej grzałki i podpiecz około 5 – 10 minut.
- Gdy ciasto nieco ostygnie możesz oprószyć je dodatkowo cukrem pudrem.
Przepis na kruche ciasto z rabarbarem pochodzi z bloga Moje Wypieki.