Strona główna » Ciastka » Linzer cookies – przekładane kruche ciasteczka
Linzer Cookies

Linzer cookies – przekładane kruche ciasteczka

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Linzer cookies to tradycyjnie wypiekane w austriackim mieście Linz kruche ciasteczka z „okienkiem” przełożone dżemem. Do przygotowania ciastek  wykorzystuje się zmielone migdały lub orzechy, a jako dodatek nadający ciastkom pięknego aromatu stosuje się skórkę cytrynową, pomarańczową, cynamon lub wanilię. Moja propozycja Linzer cookies to maślane ciastka na bazie migdałów i skórki cytrynowej przełożone dżemem malinowym i posypane cukrem pudrem. Ciasteczka, dzięki małemu „okienku ” są po prostu urocze. Przepis wymaga nieco wprawy, gdyż ciasto dość łatwo się rwie, ale warto być cierpliwym, bo ciastka są pyszne.

Ciastka najlepiej przechowywać bez przełożenia dżemem w szczelnie zamkniętej puszce, a dopiero przed samym podaniem posmarować je dżemem (dzięki temu ciasteczka będą przyjemnie kruche).

Składniki

  • 170 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny (można zastąpić np. 1 łyżeczką cynamonu)
  • 1 duże żółtko
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g zmielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki soli
  • dżem malinowy do przełożenia ciasteczek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Masło, cukier i skórkę cytrynową ubij mikserem na puszystą masę przez około 3 minuty. Następnie dodaj żółtko i ubij do połączenia się składników.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę, zmielone migdały i sól. Wsyp mieszankę do masy maślanej i wymieszaj.
  3. Ciasto podziel na 2 części, zawiń je w folię spożywczą i przełóż do lodówki na minimum 1 godzinę lub całą noc.
  4. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Jeśli ciasto za bardzo się kruszy możesz rozwałkować je między 2 warstwami folii lub papieru do pieczenia.
  5. Wycinaj kształty foremką, a w co drugim ciasteczku wycinaj „okienko” korzystając z mniejszej foremki. Ciastka przełóż do lodówki na 30 minut (dzięki temu nie rozleją się w piekarniku).
  6. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Ciastka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odstępów między ciasteczkami. Piecz przez około 8 minut, aż brzegi zaczną lekko brązowieć, następnie przełóż na kratkę i wystudź.
  7. Przed samym podaniem pełne ciasteczko posmaruj warstwą dżemu, a ciasteczko z „okienkiem” oprósz cukrem pudrem. Następnie złącz ze sobą oba ciastka.

Przepis pochodzi ze strony King Arthur Flour po moich modyfikacjach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*