Bardzo smaczne czekoladowe muffinki z borówkami amerykańskimi i kawałkami czekolady. Intensywne w smaku, puszyste i jak każde muffiny ekspresowe w przygotowaniu. Idealne na piknik.
Składniki
- 260 g przesianej mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 70 ml oleju
- 1 jajko
- 160 g borówek
- 1 szklanka czekolady pokrojonej na kawałki lub drobinek czekoladowych (użyłam w równej proporcji czekolady gorzkiej, mlecznej i białej)
Przygotowanie
Z przepisu powstaje około 14 średniej wielkości muffinek
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Mąkę przesiej razem z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaj kakao, cukier puder i wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj natomiast mokre składniki: mleko, jajko i olej.
- Przelej mokre składniki do suchych, dodaj ¾ szklanki drobinek czekoladowych i wymieszaj tylko do połączenia składników. Wsyp borówki i delikatnie wmieszaj je do ciasta.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami, a piekarnik rozgrzej do 200 stopni C (bez termoobiegu)
- Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotek na muffinki i piecz około 20 minut.
Przepis na muffinki czekoladowe z borówkami inspirowany przepisem z książki Nigelli Lawson ‚Feast’.