Strona główna » Muffinki » Muffinki czekoladowe z borówkami

Muffinki czekoladowe z borówkami

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Bardzo smaczne czekoladowe muffinki z borówkami amerykańskimi i kawałkami czekolady. Intensywne w smaku, puszyste i jak każde muffiny ekspresowe w przygotowaniu. Idealne na piknik.

Składniki

  • 260 g przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 70 ml oleju
  • 1 jajko
  • 160 g borówek
  • 1 szklanka czekolady pokrojonej na kawałki lub drobinek czekoladowych (użyłam w równej proporcji czekolady gorzkiej, mlecznej i białej)

Przygotowanie

Z przepisu powstaje około 14 średniej wielkości muffinek

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • Mąkę przesiej razem z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaj kakao, cukier puder i wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj natomiast mokre składniki: mleko, jajko i olej.
  • Przelej mokre składniki do suchych, dodaj ¾ szklanki drobinek czekoladowych i wymieszaj tylko do połączenia składników. Wsyp borówki i delikatnie wmieszaj je do ciasta.
  • Formę do muffinek wyłóż papilotkami, a piekarnik rozgrzej do 200 stopni C (bez termoobiegu)
  • Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotek na muffinki i piecz około 20 minut.

Przepis na muffinki czekoladowe z borówkami inspirowany przepisem z książki Nigelli Lawson ‚Feast’.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*