Strona główna » Muffinki » Muffinki z borówkami i białą czekoladą

Muffinki z borówkami i białą czekoladą

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Genialny przepis na muffinki z borówkami i białą czekoladą– robi się je ekspresowo, a smakują wybornie. Koniecznie musicie spróbować. Muffiny są wilgotne i pełne borówek, ale nie za słodkie, takie w sam raz. Idealnie smak uzupełnia biała czekolada, a cukrowa posypka tworzy na muffinkach pyszną chrupiącą skorupkę.

Przepis na 6 muffinek

Składniki

  • 1 jajko
  • 120 ml jogurtu greckiego
  • 50 g roztopionego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 125 g borówek amerykańskich
  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara

Przygotowanie

  1. Do miski dodaj jajko, jogurt naturalny oraz przestudzone masło i wymieszaj wszystko łyżką.
  2. W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Sucha mieszankę dodaj do jogurtu z jajkami i wymieszaj tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj delikatnie borówki.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni z termoobiegiem. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Przełóż masę do papilotek zostawiając trochę miejsca na wyrośnięcie muffinek (mniej więcej do 2/3 wysokości). W środek każdej babeczki włóż 1 ½ kostki białej czekolady, a wierzch posyp cukrem demerara.Piecz około 20 minut do suchego patyczka

Przepis na muffinki z borówkami pochodzi z bloga White Plate z drobnymi modyfikacjami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*