Genialny przepis na muffinki z borówkami i białą czekoladą– robi się je ekspresowo, a smakują wybornie. Koniecznie musicie spróbować. Muffiny są wilgotne i pełne borówek, ale nie za słodkie, takie w sam raz. Idealnie smak uzupełnia biała czekolada, a cukrowa posypka tworzy na muffinkach pyszną chrupiącą skorupkę.
Przepis na 6 muffinek
Składniki
- 1 jajko
- 120 ml jogurtu greckiego
- 50 g roztopionego masła
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 125 g borówek amerykańskich
- 50 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
Przygotowanie
- Do miski dodaj jajko, jogurt naturalny oraz przestudzone masło i wymieszaj wszystko łyżką.
- W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Sucha mieszankę dodaj do jogurtu z jajkami i wymieszaj tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj delikatnie borówki.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni z termoobiegiem. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Przełóż masę do papilotek zostawiając trochę miejsca na wyrośnięcie muffinek (mniej więcej do 2/3 wysokości). W środek każdej babeczki włóż 1 ½ kostki białej czekolady, a wierzch posyp cukrem demerara.Piecz około 20 minut do suchego patyczka
Przepis na muffinki z borówkami pochodzi z bloga White Plate z drobnymi modyfikacjami.