Bardzo smaczny, wilgotny, a jednocześnie puszysty murzynek z wiśniami i delikatnie wyczuwalną kokosową nutą. Wiśnie dodają ciastu kwaskowatości, a wiórki kokosowe lekko egzotycznego charakteru. Ponieważ w cieście oprócz kakao jest również czekolada jest ono bardziej wilgotne i intensywne w smaku niż tradycyjne murzynki bazujące na samym kakao, ale strukturą nie przypomina ono brownie.
Przepis na formę o wymiarze 25 x 12cm.
Składniki
- 125 g masła
- 200 g cukru
- 100 ml wody
- 30 g kakao niesłodzonego
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- 100 g mąki pszennej
- 60 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 150 g świeżych wiśni
Przygotowanie
- W garnku umieść masło, kakao, czekoladę i cukier oraz wodę i podgrzej do całkowitego rozpuszczenia masła, a następnie wymieszaj do połączenia się składników oraz wystudź otrzymaną masę.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do niej wiórki kokosowe, następnie wymieszaj z masą czekoladową.
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do masy, a z białek ubij sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją łyżką do ciasta uważając by piana nie opadła.
- Wiśnie wydryluj i obtocz w mące ziemniaczanej.
- Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy, a na wierzchu ułóż wiśnie.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C i piecz ciasto 45-50 min do tak zwanego suchego patyczka.
- Na koniec posyp ciasto wiórkami kokosowymi. Możesz również przygotować do ciasta polewę czekoladową, ale wówczas radziłabym nieco zmniejszyć ilość cukru w przepisie.
Przepis na murzynek z wiśniami i kokosem pochodzi ze strony Chillibite z moimi modyfikacjami