Strona główna » Z owocami » Murzynek z wiśniami i wiórkami kokosowymi

Murzynek z wiśniami i wiórkami kokosowymi

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Bardzo smaczny, wilgotny, a jednocześnie puszysty murzynek z wiśniami i delikatnie wyczuwalną kokosową nutą. Wiśnie dodają ciastu kwaskowatości, a wiórki kokosowe lekko egzotycznego charakteru. Ponieważ w cieście oprócz kakao jest również czekolada jest ono bardziej wilgotne i intensywne w smaku niż tradycyjne murzynki bazujące na samym kakao, ale strukturą nie przypomina ono brownie.

Przepis na formę o wymiarze 25 x 12cm.

Składniki

  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 100 ml wody
  • 30 g kakao niesłodzonego
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 150 g świeżych wiśni

Przygotowanie

  1. W garnku umieść masło, kakao, czekoladę i cukier oraz wodę i podgrzej do całkowitego rozpuszczenia masła, a następnie wymieszaj do połączenia się składników oraz wystudź otrzymaną masę.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do niej wiórki kokosowe, następnie wymieszaj z masą czekoladową.
  3. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do masy, a z białek ubij sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją łyżką do ciasta uważając by piana nie opadła.
  4. Wiśnie wydryluj i obtocz w mące ziemniaczanej.
  5. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy, a na wierzchu ułóż wiśnie.
  6. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C i piecz ciasto 45-50 min do tak zwanego suchego patyczka.
  7. Na koniec posyp ciasto wiórkami kokosowymi. Możesz również przygotować do ciasta polewę czekoladową, ale wówczas radziłabym nieco zmniejszyć ilość cukru w przepisie.

Przepis na murzynek z wiśniami i kokosem pochodzi ze strony Chillibite z moimi modyfikacjami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*