Dziś będzie zdrowo i śniadaniowo – polecam pyszną owsiankę podaną w pieczonym jabłku. Owsianka jest szybka w przygotowaniu, bardzo ładnie wygląda i dostarcza mnóstwo energii na cały poranek. Jeśli w dzieciństwie uwielbialiście smak pieczonych jabłek, koniecznie musicie spróbować. Owsianka sprawdzi się idealnie w trakcie leniwych, weekendowych śniadań, ale do lunchboxu do pracy czy szkoły też się bardzo dobrze nadaje!
Składniki
- 3 jabłka
- 50 g płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka
- 70 g owoców suszonych ( u mnie żurawina, suszone wiśnie, morele)
- 40 g orzechów
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie
- Orzechy posiekaj, suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki. Z jabłek odetnij górną część (będzie to przykrywka) następnie usuń gniazda nasienne i wydrąż. Wydrążony miąższ posiekaj na mniejsze kawałki.
- Na suchą patelnię wsyp płatki owsiane oraz orzechy i podpraż je na średnim ogniu 3-4 minuty co jakiś czas mieszając, następnie dodaj posiekane kawałki jabłek i podgrzewaj, aż zmiękną. Dodaj szklankę mleka i suszone owoce, całość mieszaj do uzyskania konsystencji owsianki. Jeśli chcesz możesz dodać trochę miodu – do smaku.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C, jabłka napełnij owsianką, przykryj odkrojoną częścią jabłka i zapiekaj około 15 minut.