Strona główna » Śniadania » Owsianka pieczona w jabłku
Owsianka pieczona w jabłku

Owsianka pieczona w jabłku

(Ocen: 1, Średnia: 5,00 / 5)
Pobieranie wyników...

Dziś będzie zdrowo i śniadaniowo – polecam pyszną owsiankę podaną w pieczonym jabłku. Owsianka jest szybka w przygotowaniu, bardzo ładnie wygląda i dostarcza mnóstwo energii na cały poranek. Jeśli w dzieciństwie uwielbialiście smak pieczonych jabłek, koniecznie musicie spróbować. Owsianka sprawdzi się idealnie w trakcie leniwych, weekendowych śniadań, ale do lunchboxu do pracy czy szkoły też się bardzo dobrze nadaje!

Składniki

  • 3 jabłka
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka
  • 70 g owoców suszonych ( u mnie żurawina, suszone wiśnie, morele)
  • 40 g orzechów
  • opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

  1. Orzechy posiekaj, suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki. Z jabłek odetnij górną część (będzie to przykrywka) następnie usuń gniazda nasienne i wydrąż. Wydrążony miąższ posiekaj na mniejsze kawałki.
  2. Na suchą patelnię wsyp płatki owsiane oraz orzechy i podpraż je na średnim ogniu 3-4 minuty co jakiś czas mieszając, następnie dodaj posiekane kawałki jabłek i podgrzewaj, aż zmiękną. Dodaj szklankę mleka i suszone owoce, całość mieszaj do uzyskania konsystencji owsianki. Jeśli chcesz możesz dodać trochę miodu – do smaku.
  3. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C, jabłka napełnij owsianką, przykryj odkrojoną częścią jabłka i zapiekaj około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*