Strona główna » Okazje » Boże Narodzenie » Pepperkaker – skandynawskie ciasteczka korzenne
pepperkaker skandynawskie ciasteczka korzenne

Pepperkaker – skandynawskie ciasteczka korzenne

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

6Przepis na skandynawskie ciasteczka korzenne, które smakują jak ze szwedzkiego sklepu z meblami 😉 Skandynawskie pierniczki pepperkaker (po norwesku) czy pepparkakor (po szwedzku) są cieniutkie, chrupiące, przyjemnie korzenne, a ich pieczenie to sama radość no i ten cudowny zapach unoszący się w całym domu… Wycinanie ciasteczek może być dobrą zabawą dla całej rodziny. Ciasteczka w odróżnieniu od naszych pierniczków prawie nie rosną w trakcie pieczenia i bardzo dobrze zachowują kształt. Im cieńsze tym lepiej smakują. Doskonale pasują do grzanego wina, ale z kubkiem kawy czy kakao też się sprawdzą. Polecam – są pyyyszne!

Składniki

  • 150 g masła
  • 100 ml syropu złocistego (golden syrup)
  • 175 g cukru
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika bez dodatku mąki i cukru (np. Kotanyi)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 450 g mąki pszennej

Przygotowanie

  1. W garnku umieść masło, cukier i syrop, następnie podgrzej aż składniki się dobrze połączą. Masę lekko przestudź, ale tak by pozostała nadal ciepła i dodaj śmietankę kremówkę oraz wymieszaj.
  2. Do masy dodaj wszystkie przyprawy, mąkę oraz sodę oczyszczoną. Ciasto dobrze wymieszaj, początkowo będzie mocno klejące, ale tym się nie przejmuj.
  3. Ciasto przełóż do miski, przykryj je folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc (ciasto przestanie być klejące).
  4. Następnego dnia ciasto będzie dość twarde, ale jak się nieco ociepli będzie idealne do wałkowania. Na podsypaną mąką stolnicę wyłóż porcję ciasta, rozwałkuj ją na grubość około 3 mm i wycinaj dowolne kształty foremkami.
  5. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C. Blachę na pierniczki wyłóż papierem do pieczenia, przełóż pierniczki, pamiętaj żeby zachować odstępy między nimi i piecz około 6 minut.

Ciasteczka przechowuj w szczelnej puszce – z czasem nabiorą jeszcze lepszego smaku.

Przepis na ciasteczka korzenne pochodzi ze strony Det sote liv z moimi modyfikacjami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*