6Przepis na skandynawskie ciasteczka korzenne, które smakują jak ze szwedzkiego sklepu z meblami 😉 Skandynawskie pierniczki pepperkaker (po norwesku) czy pepparkakor (po szwedzku) są cieniutkie, chrupiące, przyjemnie korzenne, a ich pieczenie to sama radość no i ten cudowny zapach unoszący się w całym domu… Wycinanie ciasteczek może być dobrą zabawą dla całej rodziny. Ciasteczka w odróżnieniu od naszych pierniczków prawie nie rosną w trakcie pieczenia i bardzo dobrze zachowują kształt. Im cieńsze tym lepiej smakują. Doskonale pasują do grzanego wina, ale z kubkiem kawy czy kakao też się sprawdzą. Polecam – są pyyyszne!
Składniki
- 150 g masła
- 100 ml syropu złocistego (golden syrup)
- 175 g cukru
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika bez dodatku mąki i cukru (np. Kotanyi)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 450 g mąki pszennej
Przygotowanie
- W garnku umieść masło, cukier i syrop, następnie podgrzej aż składniki się dobrze połączą. Masę lekko przestudź, ale tak by pozostała nadal ciepła i dodaj śmietankę kremówkę oraz wymieszaj.
- Do masy dodaj wszystkie przyprawy, mąkę oraz sodę oczyszczoną. Ciasto dobrze wymieszaj, początkowo będzie mocno klejące, ale tym się nie przejmuj.
- Ciasto przełóż do miski, przykryj je folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc (ciasto przestanie być klejące).
- Następnego dnia ciasto będzie dość twarde, ale jak się nieco ociepli będzie idealne do wałkowania. Na podsypaną mąką stolnicę wyłóż porcję ciasta, rozwałkuj ją na grubość około 3 mm i wycinaj dowolne kształty foremkami.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C. Blachę na pierniczki wyłóż papierem do pieczenia, przełóż pierniczki, pamiętaj żeby zachować odstępy między nimi i piecz około 6 minut.
Ciasteczka przechowuj w szczelnej puszce – z czasem nabiorą jeszcze lepszego smaku.
Przepis na ciasteczka korzenne pochodzi ze strony Det sote liv z moimi modyfikacjami.