Tradycyjny, puszysty i delikatny placek drożdżowy z dużą ilością maślanej kruszonki. Można go upiec z dowolnymi owocami sezonowymi, ale warto zwrócić uwagę, żeby owoce nie miały w sobie zbyt dużo wody. Ciasto doskonałe na piknik. Choć wymaga chwili pracy, warto raz na jakiś czas się na nie skusić.
Składniki
Ciasto:
- 550g mąki
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka
- 1 jajko + 2 żółtka
- 100 g masła
- 90 g cukru
- Szczypta soli
- Laska wanilii
- 600 g rabarbaru
Kruszonka:
- 155g mąki
- 85g cukru
- 110g masła
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie
- Przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru na płynną masę. Dodaj ¼ szklanki letniego mleka, wymieszaj a następnie dodaj 4 łyżki mąki. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na około 30 minut, aż drożdże będą ładnie pracować i rozczyn zwiększy objętość.
- Mąkę przesiej. Dodaj do niej przygotowany rozczyn, jajko i żółtka, mleko, cukier oraz ziarna 1 laski wanilii. Wymieszaj dodaj roztopione, ale nie gorące masło oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. W trakcie zgniatania staraj się wtłoczyć do środka jak najwięcej powietrza. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło do rąk możesz dodać trochę mąki.
- Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw do podwojenia objętości na około 1,5h w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonymi rękami rozciągnij ciasto, aby wypełniło całą blachę. Pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
- Rabarbaru nie musisz obierać – po prostu umyj go i pokrój na kawałki wielkości około 1-1,5cm, a następnie wyłóż na podrośnięte ciasto.
- Przygotuj kruszonkę: mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, masło rozpuść. Ciepłym masłem zalej mąkę i wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz około 60 minut, do momentu kiedy wbity w środek placka patyczek po wyciągnięciu będzie suchy. Polecam pieczenie przy ustawieniu grzałki górnej i dolnej bez termoobiegu. Placek drożdżowy dodatkowo możesz posypać odrobiną cukru pudru.