Strona główna » Ciasta » Drożdżowe » Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Tradycyjny, puszysty i delikatny placek drożdżowy z dużą ilością maślanej kruszonki. Można go upiec z dowolnymi owocami sezonowymi, ale warto zwrócić uwagę, żeby owoce nie miały w sobie zbyt dużo wody. Ciasto doskonałe na piknik. Choć wymaga chwili pracy, warto raz na jakiś czas się na nie skusić.

Składniki

Ciasto:

  • 550g mąki
  • 30 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 90 g cukru
  • Szczypta soli
  • Laska wanilii
  • 600 g rabarbaru

Kruszonka:

  • 155g mąki
  • 85g cukru
  • 110g masła
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru na płynną masę. Dodaj ¼ szklanki letniego mleka, wymieszaj a następnie dodaj 4 łyżki mąki. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na około 30 minut, aż drożdże będą ładnie pracować i rozczyn zwiększy objętość.
  2. Mąkę przesiej. Dodaj do niej przygotowany rozczyn, jajko i żółtka, mleko, cukier oraz ziarna 1 laski wanilii. Wymieszaj dodaj roztopione, ale nie gorące masło oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. W trakcie zgniatania staraj się wtłoczyć do środka jak najwięcej powietrza. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło do rąk możesz dodać trochę mąki.
  3. Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw do podwojenia objętości na około 1,5h w ciepłe miejsce.
  4. Po tym czasie przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonymi rękami rozciągnij ciasto, aby wypełniło całą blachę. Pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
  5. Rabarbaru nie musisz obierać – po prostu umyj go i pokrój na kawałki wielkości około 1-1,5cm, a następnie wyłóż na podrośnięte ciasto.
  6. Przygotuj kruszonkę: mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, masło rozpuść. Ciepłym masłem zalej mąkę i wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
  7. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz około 60 minut, do momentu kiedy wbity w środek placka patyczek po wyciągnięciu będzie suchy. Polecam pieczenie przy ustawieniu grzałki górnej i dolnej bez termoobiegu. Placek drożdżowy dodatkowo możesz posypać odrobiną cukru pudru.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*