Strona główna » Pieczywo » Bułki i rogaliki » Maślane rogaliki śniadaniowe
rogaliki śniadaniowe

Maślane rogaliki śniadaniowe

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Czasem lubię nieco zaszaleć i na późne śniadanie przygotować własne pieczywo. Te rogaliki idealnie się do tego nadają – są delikatne, chrupiące, puszyste i maślane, a na dodatek pięknie pachną w trakcie pieczenia. Rogaliki, jak każde ciasto drożdżowe, wymagają nieco pracy ale te, które nie zostaną zjedzone od razu można zamrozić na kolejne śniadania.

Przepis na 16 rogalików

Ingredients

  • 50 dag mąki
  • 1 torebka (7 g) suszonych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • ¾ łyżeczki soli
  • 65 g rozpuszczonego masła
  • 250 ml letniego mleka

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • Sezam i mak do posypania

Directions

  1. Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami, dodaj cukier, sól i jajko oraz mleko. Lekko zagnieć ciasto, a na koniec dodaj roztopione masło.
  2. Zagnieć ciasto do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Następnie przełóż do wysmarowanej masłem miski i odstaw do podwojenia objętości na około 1,5 – 2 godziny.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części, a każdą z nich rozwałkuj na placek o średnicy 25 cm. Powstałe płaty ciasta podziel również na 4 równe części. Masło podgrzej do roztopienia, posmaruj nim każdą z części placka i zwiń rogaliki zaczynając od zewnętrznej (szerszej) części. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw ponownie żeby podrosły.
  4. Wymieszaj żółtko z resztą mleka. Posmaruj taką mieszanką każdego rogalika i posyp sezamem, makiem lub innymi ulubionymi dodatkami.
  5. Rogaliki piecz około 15 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*