Czasem lubię nieco zaszaleć i na późne śniadanie przygotować własne pieczywo. Te rogaliki idealnie się do tego nadają – są delikatne, chrupiące, puszyste i maślane, a na dodatek pięknie pachną w trakcie pieczenia. Rogaliki, jak każde ciasto drożdżowe, wymagają nieco pracy ale te, które nie zostaną zjedzone od razu można zamrozić na kolejne śniadania.
Przepis na 16 rogalików
Ingredients
- 50 dag mąki
- 1 torebka (7 g) suszonych drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- 1 jajko
- ¾ łyżeczki soli
- 65 g rozpuszczonego masła
- 250 ml letniego mleka
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- Sezam i mak do posypania
Directions
- Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami, dodaj cukier, sól i jajko oraz mleko. Lekko zagnieć ciasto, a na koniec dodaj roztopione masło.
- Zagnieć ciasto do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Następnie przełóż do wysmarowanej masłem miski i odstaw do podwojenia objętości na około 1,5 – 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części, a każdą z nich rozwałkuj na placek o średnicy 25 cm. Powstałe płaty ciasta podziel również na 4 równe części. Masło podgrzej do roztopienia, posmaruj nim każdą z części placka i zwiń rogaliki zaczynając od zewnętrznej (szerszej) części. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw ponownie żeby podrosły.
- Wymieszaj żółtko z resztą mleka. Posmaruj taką mieszanką każdego rogalika i posyp sezamem, makiem lub innymi ulubionymi dodatkami.
- Rogaliki piecz około 15 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.