Strona główna » Ciasta » Serniki » Sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami
Sernik z solonym karmelem i orzeszkami

Sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Pyszny, kremowy sernik kajmakowy na słodko-słonym, ciasteczkowym spodzie z dodatkiem solonych orzeszków ziemnych. To nie jest propozycja dla wielbicieli lekkich, puszystych serników – ten jest konkretny, dość ciężki, ale baaardzo smaczny. Zawartość masy kajmakowej sprawia, że sernik jest sycący i niestety kaloryczny, ale uwierzcie mi, że raz kiedyś warto pozwolić sobie na takie ciasto. Idealny na specjalne okazje.

Składniki

Spód:

  • 70 g orzeszków ziemnych solonych
  • 120 g ciastek pełnoziarnistych
  • 60 g roztopionego masła

Masa serowa

  • 400 g masy kajmakowej w puszce
  • 75 g masła
  • 150 g cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 900 g dobrej jakości sera w wiaderku (wybierz ser o dużej zawartości tłuszczu – ja piekę zawsze sery na twarogu o zawartości tłuszczu min 16 g/100 g sera).
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie


Spód:

  • W blenderze zmiksuj ciastka na drobną mąkę. Orzeszki ziemne drobno posiekaj i wymieszaj z ciastkami. Następnie rozpuść masło i dodaj do pokruszonych ciastek. Składniki spodu dobrze ze sobą wymieszaj.
  • Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia tak, żeby boki wystawały poza tortownicę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  • Na dno wyłóż ciastka i dokładnie ubij. Gdyby spód był zbyt sypki możesz na masę ciasteczkową położyć dodatkowo kilka wiórków masła.
  • Podpiecz spód przez 10 minut.

Masa serowa:

  • Cukier, cukier waniliowy i masło utrzyj mikserem. Dodaj 250 g masy kajmakowej i zmiksuj. Następnie dodaj ser i ponownie zmiksuj. Nie przerywając miksowania wbij po kolei po 1 jajku, a na sam koniec wmieszaj mąkę.
  • Tak przygotowaną masę przełóż na podpieczony spód i piecz 30 minut w 180 stopniach C, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw sernik do wystygnięcia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Polewa kajmakowa:

  • Pozostałą część kajmaku przełóż do garnka, dodaj mleko i delikatnie podgrzewaj mieszając do uzyskania bardziej płynnej, jednolitej konsystencji masy. Gdy sernik będzie już zimny, rozprowadź na jego wierzchu przygotowaną masę kajmakową oraz udekoruj orzeszkami ziemnymi. W ramach dekoracji możesz również posypać wierzch sernika zmielonymi orzechami laskowymi.
    Smacznego!

Przepis na sernik kajmakowy pochodzi z bloga White Plate z małymi modyfikacjami

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*