Połączenie delikatnego i puszystego serka z kruchym ciastem kakaowym i malinami to musi być strzał w dziesiątkę! Sernik królewski jak sama nazwa wskazuje jest pyszny, a słodycz masy serowej na bazie serków homogenizowanych doskonale przełamują lekko kwaskowe maliny. Długo utrzymuje świeżość. Ciasto doskonale sprawdzi się na wszelkich imprezach.
Składniki
Kakaowe kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 żółtka (białka zachowaj do masy serowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 120 g cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa serowa:
- 4 kubeczki serka homogenizowanego (każdy po 200g)
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka (osobno żółtka i białka) + 2 białka
- 60 g masła
- Szczypta soli
- 500 g malin
Przygotowanie
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
- Wszystkie składniki ciasta wymieszaj i szybko zagnieć, a następnie podziel je na 2 części: jedną część włóż do lodówki, a drugą do zamrażalnika na minimum 1 godzinę.
- Przygotuj masę serową: serek (jeśli na górze opakowania zebrało się trochę wody to ją odlej) wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, mąką oraz żółtkami.
- Rozpuść masło, a gdy nieco ostygnie dodaj je do masy serowej.
- Białka ubij za szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj łyżką do przygotowanej masy serowej uważając przy tym by piana nie opadła. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni C.
- Formę o wymiarach 35 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim spód formy, następnie wyłóż na nie masę serową. Na serku poukładaj maliny dziurkami do góry. Wyjmij drugą część ciasta z zamrażalnika i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, aby przykryło całą masę serową.
- Piecz około 60-70 minut, następnie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.
Sernik królewski najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy się dobrze schłodzi. Dodatkowo możesz posypać go cukrem pudrem.