Strona główna » Ciasta » Serniki » Sernik królewski z malinami
sernik królewski z malinami

Sernik królewski z malinami

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Połączenie delikatnego i puszystego serka z kruchym ciastem kakaowym i malinami to musi być strzał w dziesiątkę! Sernik królewski jak sama nazwa wskazuje jest pyszny, a słodycz masy serowej na bazie serków homogenizowanych doskonale przełamują lekko kwaskowe maliny. Długo utrzymuje świeżość. Ciasto doskonale sprawdzi się na wszelkich imprezach.

Składniki

Kakaowe kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 żółtka (białka zachowaj do masy serowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 4 kubeczki serka homogenizowanego (każdy po 200g)
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy
  • 1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka) + 2 białka
  • 60 g masła
  • Szczypta soli
  • 500 g malin

Przygotowanie

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj i szybko zagnieć, a następnie podziel je na 2 części: jedną część włóż do lodówki, a drugą do zamrażalnika na minimum 1 godzinę.
  2. Przygotuj masę serową: serek (jeśli na górze opakowania zebrało się trochę wody to ją odlej) wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, mąką oraz żółtkami.
  3. Rozpuść masło, a gdy nieco ostygnie dodaj je do masy serowej.
  4. Białka ubij za szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj łyżką do przygotowanej masy serowej uważając przy tym by piana nie opadła. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni C.
  5. Formę o wymiarach  35 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim spód formy, następnie wyłóż na nie masę serową. Na serku poukładaj maliny dziurkami do góry. Wyjmij drugą część ciasta z zamrażalnika i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, aby przykryło całą masę serową.
  7. Piecz około 60-70 minut, następnie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.

Sernik królewski najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy się dobrze schłodzi. Dodatkowo możesz posypać go cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*