Mój popisowy sernik, najlepszy z najlepszych. Bez tego sernika nie ma u nas Świąt zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy. Jest mocno kremowy, nie za słodki, po prostu idealny. Sernik marmurkowy bardzo łatwo się przygotowuje, spód stanowią pokruszone ciasteczka wymieszane z masłem, a masę serową praktycznie wystarczy tylko zmiksować. Koniecznie musicie spróbować!
Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki
Spód ciasteczkowy:
- 250 g ciasteczek owsianych (polecam San Łakotki Złotokłose)
- 2 łyżki kakao
- 100 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 1 kg sera na sernik w wiaderku (o zawartości tłuszczu min. 16 g/100g)
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 22% lub 18%
- 4 łyżki mąki
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
- Ciastka owsiane zmiksuj w mikserze na drobną mąkę, następnie dodaj kakao i roztopione masło. Składniki wymieszaj aż się dobrze połączą i masa będzie dość mokra. Formę do pieczenia wysmaruj masłem, na dno wysyp masę ciasteczkową i wylep nią cały spód. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C i podpiecz spód przez około 8 minut.
- Przygotuj masę serową: ser utrzyj z 1 szklanką cukru, cukrem waniliowym i śmietaną, następnie stopniowo dodawaj po łyżce mąki cały czas ucierając. Nie przerywając ucierania sera delikatnie wlej olej, a na samym końcu dodaj jajka. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszaj.
- W drugiej misce połącz kakao z cukrem i 1,5 szklanki masy serowej.
- Na podpieczony spód wyłóż kilka łyżek białej masy i zrób kilka kleksów z ciemnej masy, procedurę powtarzaj, aż do wykorzystania całego sera. Po wyłożeniu ostatniej porcji, ciemne kleksy rozprowadź drewnianym patyczkiem do szaszłyków lub nożem, tak aby utworzyły artystyczny wzór.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, wstaw sernik i piecz około 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni C i piecz kolejne 30-40 minut, aż sernik będzie gotowy. Czy sernik jest upieczony najlepiej sprawdzisz przykładając drewniany patyczek do środka ciasta – jeśli sprężynuje oznacza to że sernik jest gotowy, jeśli jednak masa na środku jest nadal nieco płynna musisz wydłużyć czas pieczenia. Nie wyciągaj sernika od razu z piekarnika – pozwól mu w nim ostygnąć przez około 30 – 40 minut. Następnie wyciągnij ciasto i ostudź je całkowicie. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przepis na sernik inspirowany przepisem znalezionym w książeczce „Lubię gotować. Ciasta świąteczne” nr 12/2003.