Strona główna » Ciasta » Serniki » Sernik marmurkowy
Sernik marmurkowy

Sernik marmurkowy

(Ocen: 5, Średnia: 4,20 / 5)
Pobieranie wyników...

Mój popisowy sernik, najlepszy z najlepszych. Bez tego sernika nie ma u nas Świąt zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy. Jest mocno kremowy, nie za słodki, po prostu idealny. Sernik marmurkowy bardzo łatwo się przygotowuje, spód stanowią pokruszone ciasteczka wymieszane z masłem, a masę serową praktycznie wystarczy tylko zmiksować. Koniecznie musicie spróbować!

Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm

Składniki

Spód ciasteczkowy:

  • 250 g ciasteczek owsianych (polecam San Łakotki Złotokłose)
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik w wiaderku (o zawartości tłuszczu min. 16 g/100g)
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 22% lub 18%
  • 4 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Ciastka owsiane zmiksuj w mikserze na drobną mąkę, następnie dodaj kakao i roztopione masło. Składniki wymieszaj aż się dobrze połączą i masa będzie dość mokra. Formę do pieczenia wysmaruj masłem, na dno wysyp masę ciasteczkową i wylep nią cały spód. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C i podpiecz spód przez około 8 minut.
  2. Przygotuj masę serową: ser utrzyj z 1 szklanką cukru, cukrem waniliowym i śmietaną, następnie stopniowo dodawaj po łyżce mąki cały czas ucierając. Nie przerywając ucierania sera delikatnie wlej olej, a na samym końcu dodaj jajka.  Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszaj.
  3. W drugiej misce połącz kakao z cukrem i 1,5 szklanki masy serowej.
  4. Na podpieczony spód wyłóż kilka łyżek białej masy i zrób kilka kleksów z ciemnej masy, procedurę powtarzaj, aż do wykorzystania całego sera. Po wyłożeniu ostatniej porcji, ciemne kleksy rozprowadź drewnianym patyczkiem do szaszłyków lub nożem, tak aby utworzyły artystyczny wzór.
  5. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, wstaw sernik i piecz około 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni C i piecz kolejne 30-40 minut, aż sernik będzie gotowy. Czy sernik jest upieczony najlepiej sprawdzisz przykładając drewniany patyczek do środka ciasta – jeśli sprężynuje oznacza to że sernik jest gotowy, jeśli jednak masa na środku jest nadal nieco płynna musisz wydłużyć czas pieczenia. Nie wyciągaj sernika od razu z piekarnika – pozwól mu w nim ostygnąć przez około 30 – 40 minut. Następnie wyciągnij ciasto i ostudź je całkowicie. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień.

Przepis na sernik inspirowany przepisem znalezionym w książeczce  „Lubię gotować. Ciasta świąteczne” nr 12/2003.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*