Strona główna » Ciasta » Serniki » Sernik z galaretką truskawkową

Sernik z galaretką truskawkową

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Orzeźwiający, delikatny sernik na ciasteczkowym spodzie, z masą z serków homogenizowanych i orzeźwiająca galaretką truskawkową. Bardzo efektownie wygląda i wyśmienicie smakuje. Jeden z naszych ulubionych serników w sezonie letnim.

Składniki

Spód

  • 150 g herbatników petit beurre
  • 75 g masła
  • 2 łyżeczki kakao

Masa serowa

  • 1 kg serka homogenizowanego naturalnego (typ poznański)
  • 6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy
  • 200 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej

Galaretka:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600g wody
  • 400g truskawek świeżych lub mrożonych (wówczas koniecznie trzeba odcisnąć nadmiar wody)

Przygotowanie

  1. Herbatniki zmiksuj, dodaj kakao, a masło roztop i wymieszaj z herbatnikami. Spód formy wyłóż masą ciasteczkową i dość dokładnie ją ubij.
  2. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, cały czas miksując dodawaj po kolei żółtka (białka zachowaj). Następnie dodaj serki homogenizowane i zmiksuj do połączenia składników. Do masy wsyp proszek budyniowy oraz mąkę i ponownie zmiksuj.
  3. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
  4. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód i piecz około 50 minut bez termoobiegu – grzanie góra i dół. Sernik wystudź.
  5. Gdy sernik będzie zimny przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu zmniejszając jedynie ilość wody do 600 g. Truskawki zmiksuj, a gdy galaretka będzie chłodna, ale nadal płynna dodaj do niej zmiksowane truskawki. Zostaw do całkowitego wystudzenia. Gdy tylko galaretka zacznie lekko tężeć wyłóż ją na sernik, a ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Przepis na sernik z galaretką pochodzi ze strony Moje Wypieki po moich modyfikacjach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*