Orzeźwiający, delikatny sernik na ciasteczkowym spodzie, z masą z serków homogenizowanych i orzeźwiająca galaretką truskawkową. Bardzo efektownie wygląda i wyśmienicie smakuje. Jeden z naszych ulubionych serników w sezonie letnim.
Składniki
Spód
- 150 g herbatników petit beurre
- 75 g masła
- 2 łyżeczki kakao
Masa serowa
- 1 kg serka homogenizowanego naturalnego (typ poznański)
- 6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 200 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
Galaretka:
- 2 galaretki truskawkowe
- 600g wody
- 400g truskawek świeżych lub mrożonych (wówczas koniecznie trzeba odcisnąć nadmiar wody)
Przygotowanie
- Herbatniki zmiksuj, dodaj kakao, a masło roztop i wymieszaj z herbatnikami. Spód formy wyłóż masą ciasteczkową i dość dokładnie ją ubij.
- Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, cały czas miksując dodawaj po kolei żółtka (białka zachowaj). Następnie dodaj serki homogenizowane i zmiksuj do połączenia składników. Do masy wsyp proszek budyniowy oraz mąkę i ponownie zmiksuj.
- W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód i piecz około 50 minut bez termoobiegu – grzanie góra i dół. Sernik wystudź.
- Gdy sernik będzie zimny przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu zmniejszając jedynie ilość wody do 600 g. Truskawki zmiksuj, a gdy galaretka będzie chłodna, ale nadal płynna dodaj do niej zmiksowane truskawki. Zostaw do całkowitego wystudzenia. Gdy tylko galaretka zacznie lekko tężeć wyłóż ją na sernik, a ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Przepis na sernik z galaretką pochodzi ze strony Moje Wypieki po moich modyfikacjach