Strona główna » Ciasta » Kruche » Tarta jogurtowa z owocami i białą czekoladą

Tarta jogurtowa z owocami i białą czekoladą

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Bardzo ciekawa tarta jogurtowa, która przypomina nieco delikatny sernik. Połączenie kruchego ciasta z lekką i kremową masą oraz dużą ilością kwaskowatych owoców to kompozycja, której nie możecie pominąć w sezonie letnim. Polecam!

Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej (użyłam gotowej skórki Kotanyi)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Krem jogurtowy:

  • 600 g jogurtu greckiego (użyłam bałkańskiego firmy Maluta – jest bardzo gęsty)
  • 3 jajka
  • Cukier waniliowy
  • ¾ szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka miodu

Dekoracja:

  • 50g białej czekolady
  • 600 g owoców ( użyłam malin, borówek, porzeczek i wiśni)

Przygotowanie

  1. Przygotuj spód: wszystkie składniki umieść w misce, posiekaj masło i szybko zagnieć, następnie wstaw do lodówki na 20 minut. Rozwałkuj na grubość około 0,5 cm przenieś na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do tarty i wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz ciasto, aż będzie miało ładny złoty kolor około 25 minut.
  3. Wyjmij z piekarnika i przygotuj krem – składniki kremu powinny mieć temperaturę pokojową.
  4. Wszystkie składniki kremu dokładnie zmiksuj i masę wyłóż na upieczony spód (może być jeszcze ciepły). Wstaw do piekarnika i piecz w 190 stopniach C przez kolejne 25 minut, aż środek będzie ładnie ścięty (przykładając do niego patyczek powinien ładnie sprężynować). Schłodź ciasto w lodówce przez minimum 2 godziny.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i posmaruj nią wierzch ciasta oraz wyłóż na to owoce.Dodatkowo tartę jogurtową możesz posypać cukrem pudrem.Smacznego.

 

Tarta jogurtowa według przepisu z bloga Moje Wypieki z moimi zmianami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*