Bardzo ciekawa tarta jogurtowa, która przypomina nieco delikatny sernik. Połączenie kruchego ciasta z lekką i kremową masą oraz dużą ilością kwaskowatych owoców to kompozycja, której nie możecie pominąć w sezonie letnim. Polecam!
Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki
- 40 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej (użyłam gotowej skórki Kotanyi)
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Krem jogurtowy:
- 600 g jogurtu greckiego (użyłam bałkańskiego firmy Maluta – jest bardzo gęsty)
- 3 jajka
- Cukier waniliowy
- ¾ szklanka cukru pudru
- 1 łyżka miodu
Dekoracja:
- 50g białej czekolady
- 600 g owoców ( użyłam malin, borówek, porzeczek i wiśni)
Przygotowanie
- Przygotuj spód: wszystkie składniki umieść w misce, posiekaj masło i szybko zagnieć, następnie wstaw do lodówki na 20 minut. Rozwałkuj na grubość około 0,5 cm przenieś na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do tarty i wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz ciasto, aż będzie miało ładny złoty kolor około 25 minut.
- Wyjmij z piekarnika i przygotuj krem – składniki kremu powinny mieć temperaturę pokojową.
- Wszystkie składniki kremu dokładnie zmiksuj i masę wyłóż na upieczony spód (może być jeszcze ciepły). Wstaw do piekarnika i piecz w 190 stopniach C przez kolejne 25 minut, aż środek będzie ładnie ścięty (przykładając do niego patyczek powinien ładnie sprężynować). Schłodź ciasto w lodówce przez minimum 2 godziny.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i posmaruj nią wierzch ciasta oraz wyłóż na to owoce.Dodatkowo tartę jogurtową możesz posypać cukrem pudrem.Smacznego.
Tarta jogurtowa według przepisu z bloga Moje Wypieki z moimi zmianami.