Strona główna » Z owocami » Tarta z borówkami amerykańskimi

Tarta z borówkami amerykańskimi

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Pyszna i delikatna tarta z borówkami według przepisu Pierra Herme. Idealne, kruche ciasto maślane rozpływa się w ustach, a soczyste borówki tworzą doskonały akompaniament. Ciasto nie ma żadnej dodatkowej masy więc ma mniej kalorii niż np. tarta z kremem mascarpone, a jest równie pyszne. Dodatkową zaletą tarty jest jej łatwość przygotowania. Polecam!

Składniki

  • 130 g masła
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 35 ml mleka zimnego
  • 175 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 450 g borówek
  • 60 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej i dodaj do niej pokrojone na kawałki masło, cukier i sól oraz żółtko i mleko. Szybko zagnieć ciasto i schłodź je w lodówce przez około 1 godzinę.
  2. Formę na tartę wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  3. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy, a następnie nakłuj widelcem. Formę z ciastem schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
  4. Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. Przed włożeniem ciasta temperaturę w piekarniku obniż do 200 stopni i piecz do zarumienienia przez 15 minut.
  5. Borówki wymieszaj z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną, następnie wyłóż je na ciasto i piecz kolejne 25 – 30 minut.Tartę krój dopiero przed podaniem, żeby nie wyciekł sok z borówek.

 

Tarta z borówkami według przepisu Pierra Herme za blogiem Moje Wypieki 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*