Pyszna i delikatna tarta z borówkami według przepisu Pierra Herme. Idealne, kruche ciasto maślane rozpływa się w ustach, a soczyste borówki tworzą doskonały akompaniament. Ciasto nie ma żadnej dodatkowej masy więc ma mniej kalorii niż np. tarta z kremem mascarpone, a jest równie pyszne. Dodatkową zaletą tarty jest jej łatwość przygotowania. Polecam!
Składniki
- 130 g masła
- 1/2 łyżeczka soli
- 35 ml mleka zimnego
- 175 g mąki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 żółtko
- 450 g borówek
- 60 g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Mąkę przesiej i dodaj do niej pokrojone na kawałki masło, cukier i sól oraz żółtko i mleko. Szybko zagnieć ciasto i schłodź je w lodówce przez około 1 godzinę.
- Formę na tartę wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy, a następnie nakłuj widelcem. Formę z ciastem schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. Przed włożeniem ciasta temperaturę w piekarniku obniż do 200 stopni i piecz do zarumienienia przez 15 minut.
- Borówki wymieszaj z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną, następnie wyłóż je na ciasto i piecz kolejne 25 – 30 minut.Tartę krój dopiero przed podaniem, żeby nie wyciekł sok z borówek.
Tarta z borówkami według przepisu Pierra Herme za blogiem Moje Wypieki