Strona główna » Ciasta » Kruche » Tarta żurawinowa na pierniczkowym spodzie
Tarta żurawinowa

Tarta żurawinowa na pierniczkowym spodzie

(Brak ocen)
Pobieranie wyników...

Pyszna i orzeźwiająca tarta żurawinowa na lekko słonym spodzie z ciasteczek korzennych z orzechami. Tarta jest szybka w przygotowaniu, wygląda zjawiskowo i z pewnością zasmakuje wszystkim, którzy lubią kwaśne kremy takie jak lemon curd. Idealna na świąteczny stół. Do jej przygotowania możecie wykorzystać świeżą lub mrożoną żurawinę. Pięknie wygląda udekorowana pokruszonymi bezami. Polecam!

Składniki

Pierniczkowy spód:

  • 160 g ciasteczek korzennych kupnych lub z tego przepisu
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 65 g masła

Masa żurawinowa:

  • 380 g żurawiny
  • 200 g + 100 g cukru
  • 3 jaja + 2 żółtka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 ml soku z cytryny
  • 175 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki wody

Do dekoracji:

  • bezy
  • świeża żurawina

Przygotowanie

Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm

Spód:

  1. Ciasteczka korzenne zmiksuj. Orzechy podpraż na suchej patelni, następnie przełóż je na ściereczkę i pocieraj, aż większość skórek z orzechów odpadnie. Przełóż orzechy do miksera i zmiksuj na drobne kawałki lub dobrze posiekaj. Masło rozpuść. Tak przygotowane składniki ciasteczkowego spodu dobrze ze sobą wymieszaj i dodaj szczyptę soli.
  2. Spód oraz boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż masą ciasteczkową na wysokość około 1,5 cm, a następnie nieco ubij masę. Jeśli masa ciasteczkowa jest mocno sypka możesz dodatkowo na niej ułożyć kilka wiórków masła.
  3. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C i podpiecz spód przez około 10 minut

Masa:

  1. Żurawinę, 200 g cukru i wodę umieść w garnku i podgrzewaj na średnim ogniu, aż z żurawiny zrobi się konfitura i większość wody wyparuje. Następnie masę trochę przestudź i zmiksuj blenderem na gładkie puree.
  2. Przełóż do garnka puree żurawinowe, jajka, żółtka, pozostały cukier, skórkę i sok z cytryny i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Zdejmij masę z ognia i dodaj do niej masło. Całość energicznie wymieszaj, aż masło się rozpuści, a masa nabierze jaśniejszego koloru.

Wykonanie:

  1. Ciepły krem przełóż na podpieczony spód ciasteczkowy.
  2. Tartę schłodź w lodówce. Przed podaniem udekoruj ją bezami i żurawiną.

Tarta żurawinowa przygotowana według przepisu ze strony Bon Appetit z moimi modyfikacjami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*