Czasem mam ochotę na coś zdrowego, a jednocześnie słodkiego, dlatego przygotowałam prosty, owocowy mus z awokado, który można zabrać ze sobą np. na drugie śniadanie do pracy. Mus składa się z trzech warstw, a jego bazą jest awokado zawierające mnóstwo cennych składników. Przepis możecie dowolnie modyfikować zamieniając dodatki według upodobania. Zamiast malin doskonale sprawdzą się truskawki, a zamiast kiwi np. gruszka. Do masy czekoladowej możecie dodać wiórki kokosowe, świeżo otartą skórkę pomarańczową czy inne ulubione dodatki.
Składniki
- 2 awokado hass lub zwykłe
- 2 banany
- 1 kiwi
- 125 g malin
- 2 łyżeczki kakao
- 3-4 łyżeczki miodu (do smaku)
- Szczypta cynamonu
- Kilka orzechów laskowych
Przygotowanie
- Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i łyżeczką wyciągnij miąższ. Zblenduj je z bananami i dodaj 2 łyżeczki miodu.
- Mus podziel na 3 części. Do jednej z nich dodaj obrane kiwi i ponownie zmiksuj.
- Drugą część połącz z malinami i również zblenduj (odłóż kilka owoców do dekoracji).
- Do trzeciej części dodaj kakao, szczyptę cynamonu i jeśli mus jest mało słodki łyżeczkę miodu – ponownie zblenduj.
- Mus układaj warstwami zaczynając od warstwy zielonej, następnie malinowa i czekoladowa. Posiekaj orzechy. Każdy z pucharków udekoruj malinami i posyp orzechami laskowymi.
Smacznego!