Lekki, owocowy deser truskawkowy na bazie galaretki i ubitej śmietanki kremówki. Dzięki podzieleniu masy na 3 warstwy deser wygląda efektownie i niebanalnie – dobra alternatywa dla tradycyjnej galaretki z owocami. Baaardzo smakuje dzieciom, ale i dorośli się na niego chętnie skuszą. W ten sam sposób można przygotować deser malinowy (przecierając puree malinowe przez sitko, aby nie było pestek) lub jagodowy. Polecam!
Składniki
- 500 g truskawek
- 1 galaretka przezroczysta o smaku truskawkowym
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 600 ml wody
- Mięta
- Opcjonalnie maliny
Krokant orzechowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 15g orzechów pekan
Przygotowanie
- Truskawki zmiksuj blenderem (zostaw kilka do dekoracji). Galaretkę przezroczystą rozpuść w 300 ml wody (postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu jedynie zmniejszając ilość wody do wskazanej w przepisie). Pozostaw do przestudzenia.
- Gdy galaretka będzie już chłodna, ale nadal płynna ubij na sztywno śmietankę. Stopniowo dodawaj galaretkę do kremówki delikatnie mieszając, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły (masa będzie dość wodnista – nie przejmuj się tym, galaretka po odpowiednim czasie w lodówce nabierze piankowej konsystencji).
- Odlej ¼ masy i dodaj do niej 3 łyżki puree truskawkowego (lub więcej – do uzyskania pożądanego koloru), dokładnie wymieszaj. Następnie przelej różową masę do pucharków. Do środka możesz również dodać trochę malin lub truskawek w całości. Pucharki umieść w lodówce.
- Gdy różowa pianka będzie stosunkowo gęsta wylej na nią masę śmietankową i ponownie umieść w lodówce. Przygotuj galaretkę truskawkową wg instrukcji na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 300 ml, pozostaw do ostudzenia. Dodaj do galaretki pozostałe puree truskawkowe i dokładnie wymieszaj. Gdy galaretka truskawkowa będzie chłodna ale wciąż płynna, a masa w pucharkach już stężeje, przelej truskawkową galaretkę do pucharków i odstaw do lodówki do schłodzenia.
- W tym czasie możesz przygotować orzechowy krokant (jeśli nie masz więcej czasu możesz pominąć ten etap – galaretka i tak będzie pyszna). Orzechy posiekaj. W garnku rozpuść 1 łyżkę masła następnie dodaj 1 łyżkę cukru i podgrzewaj, aż cukier zacznie się lekko karmelizować. Gdy zauważysz, że cukier zaczyna brązowieć dodaj orzechy i cały czas mieszaj jeszcze chwilę podgrzewając do uzyskania złotego koloru. Masę należy cały czas obserwować – łatwo się przypala. Następnie wylej ją na posmarowany masłem talerzyk i poczekaj do przestudzenia. Pokrusz tak przygotowany krokant. Przed podaniem udekoruj deser truskawkowy karmelizowanymi orzeszkami i listkami mięty.